Тя посочи, че ГЕРБ са подали сигнали, свързани с дружеството

"Това ръководство на „Булгаргаз” трябваше наистина да бъде сменено. Сега с кой ще бъде сменено е въпрос на управленско решение. Така е преценено, така е подходено. Аз наистина пожелавам успех на г-жа Златева, защото моментът е много тежък и много отговорен". Така коментира смените в ръководството на предприятието бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Теменужка Петкова.

В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS тя посочи за договора с "Газпром експорт", който изтича на 31 декември 2022 година, че трябва да проучим опита на държави като Германия, Австрия, Унгария, Гърция и да видим как те са подходили с превалутирането. Защото според нея нито една от тези страни ще изложат на риск своята сигурност на доставки на газ или ще допуснат да има финансов риск в тази сутуация.

"България не е спирала да получава руски природен газ", допълни Петкова и подчерта, че той обаче идва с 30% по-висока цена. По думите ѝ това струва на държавата над 100 милиона на месец. 

"Въпросът е защо "Булгаргаз" абдикира от своите задължения и превъзложи своите функции на посредници. Тук е големият въпрос. Защото посредникът, с който "Булгаргаз" работеше най-активно, всъщност е бившият работодател на изпълнителния директор на "Булгаргаз". Това също е една голяма тема, която заслужава интерес от компетентните институции", посочи Петкова. По думите ѝ ГЕРБ са депозирали сигнали към тях.

"И аз не знам тези протести пред президентството срещу какво са – срещу това да се елиминират посредниците при доставката на природен газ от Русия или срещу какво протестират спонтанно тези хора", допълни бившият депутат от ГЕРБ. "Ние от ГЕРБ сме за 100% диверсификация на доставките на природен газ за България от "Газпром". Така че ние ще работим в тази посока".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.