Това ще се случи по предварително утвърден график, заявяват от Националната статистика

Обявяването на данните от Преброяване 2021 не е закъсняло и ще се случи при спазването на утвърдения график, съобщават от НСИ. Сроковете за това са предварително одобрени с решение на МС. 

От Националната статистика посочват и конкретните дати:

- Първите данни за населението по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места ще бъдат обявени на 3 октомври. До края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

- През ноември ще излязат данни за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

- През декември ще обявим резултатите от извадковите изследвания – „Раждаемост и репродуктивно поведение на населението“ и „Миграция и миграционно поведение на населението“, както и данни за здравния статус на населението.

- През януари и февруари 2023 г. ще бъдат представени геопространствени данни (координатна мрежа с пространствена резолюция от 1 кв. км) за броя на населението, информация за жилищните сгради и жилищата, жилищните условия, домакинствата и семействата в страната.

Към момента „на терен“ се провежда последното изследване от програмата на Преброяване 2021 „Бюджет на времето“, което е с продължителност една календарна година и данните от него ще бъдат оповестени през 2024 г.

Въпреки сложната ситуация в страната, съпътстваща Преброяване 2021, експертите в НСИ полагат всички усилия данните от преброяването да бъдат предоставени на широката общественост в предвидените срокове, заявяват още от Националната статистика. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.