Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК

Увеличават се цените на клиничните пътеки в кардиохирургията при деца със сърдечни малформации, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на среща със здравни журналисти. Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст.

Това става с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като пакетът при общопрактикуващите лекари се разширява. Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Сменени са представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

Във вторник се очаква да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи още проф. Салчев. Това вече е договорено с Българския лекарски съюз, но Наредбата ще бъде обнародвана във вторник в Държавен вестник.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Все повече пациенти със симптоми не си правят PCR тестове по финансови причини

Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса с договореностите по Анекса на НРД. Лабораторното изследване Д-димер, за което много се настояваше по време на пандемията, също ще се покрива от НЗОК. То отчита повишено съсирване на кръвта. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар.  Лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР