Стопани продават животните, защото не могат да поемат разходите и да изхранват овцете

Сериозен недостиг на овче мляко в Северозападна България. Животновъди продават животните, защото не могат да поемат разходите и да изхранват овцете. Мандрите също изпитват затруднения да събират необходимото количество овче мляко. А хората, отглеждащи овце, не виждат изход от ситуацията.

Всеки ден Методи от монтанското село Владимирово става в 04:30 сутринта, за да отиде при животните. Отглежда около 200 овце и кози.

„Почти сме на финала, изнемогваме отвсякъде. Всичко е на 100% увеличено, като започнем от сметките за ток, сметките за лекарства и консумативи. Фуражът е на 100 %, грубият фураж също е на 100 % увеличен”, обяснява Методи Лаков.

В региона около селото му останал само той, който все още отглежда овце. Другите му колеги масово разпродали животните си още през зимата.

 „Мандрите ще ни търсят, но няма да ни намерят, защото такива като мен най-много да оцелеят още една-две години. Ще останат само най-големите ферми, но и те изпитват страхотни затруднения в момента”, казва Методи Лаков.

И разказва, че цената на овчото мляко, което продава се е покачила с около 30%, което не може да запълни празнината в увеличените му с пъти разходи.

 „В нашата област варираше 1,30- 1,35. Сега в момента е 1,80- 1,90. Сами може да направите сметка, че не е повече от 30-34% увеличението. Всеки мой колега започва да компенсира, един намалява животни, друг освобождава работници, а тези работници са семейства, които остават без работа”, казва Методи Лаков.

Овчето мляко е много търсено в региона, разказва Методи. Но заради сушата тази година количество мляко е намаляло с около 30-40 %.

 „Млякото заминава директно извън България. Най-големите преработватели на овче мляко не са българи и тази продукция заминава изцяло извън България. Не знам, каква продукция има в нашите магазини, но не е от българското мляко. Търсенето е голямо, мляко няма. Много голямо търсене. Аз има по 4-5 обаждания на ден от хора, които искат да си вземат за лична консумация, които правят кисело мляко”, казва Методи.

Юлиян Любенов обяснява, че една овца средно на ден дава 300-400 грама мляко. А за килограм сирене са необходими 3-4 литра. Юлиян дои овцете ръчно, което му отнема 2 часа и половина – три.

Прогнозата му за липсата на овче мляко става все по-близо. Денонощната работа, неуморните усилия и насреща все по-трудното оцеляване са на път да откажат и Методи да продължи напред като овцевъд.

 „Ще бъде, както каза един мой колега преди години, че млякото ще стане със зелени рецепти”, казва Методи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.