Това стана ясно от изявление на енергийния министър Росен Христов

България ще възобнови преговорите за газ с руската „Газпром”! Това стана ясно от изявление на енергийния министър Росен Христов. Целта е да се договори доставка на гориво на цена под 250 лева на мегаватчас.

След заседание на кризисния щаб към правителството беше обявено, че няма осигурени достатъчни количества газ за октомври. Очаква се, обаче от тогава да заработи интерконекторът с Гърция. За да тръгне газ по него, започват и преговори с Азербайджан.

Енергийният министър: "Газпром експорт" моментално става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме

Не закъсняха и политическите реакции.

Досегашните управляващи от „Продължаваме Промяната” твърдят, че са направили всичко за осигуряването на газ през студения сезон. От ГЕРБ пък ги обвиняват за настоящата криза.

Заседанието на Кризисния щаб продължи два часа, а по-късно пред медиите стана ясно, че България ще опита да направи нов завой към „Газпром”. От служебния кабинет се аргументираха и поясниха, че предишната власт не е осигурила слотове за разтоварване на американските танкери, поради което „Газпром” се превръща в една от малкото опции за доставка на синьо гориво, при това на приемлива цена.

Вместо седем, България ще получи един от американските танкери, но и това е крайно недостатъчно. Затова е взето и друго решение – България да преговаря с Азербайджан за удвояване на количества.

А на фона на всичко това синдикати и работодатели заговориха в един глас и заявиха, че цена на газовия микс над 250 лева за мегаватчас в следващите месеци ще е равносилна на гибел за много предприятия.

Според служебната власт времето пред България за решаване на газовия ребус изтича. Затова било ред за кардинални решения.

„Газпром” моментално става валидна опция, с която започваме да преговаряме”, заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

По думите на енергийния министър преговорите ще бъдат тежки.

„Много е трудно да се преговаря с някой да ти даде евтин газ, когато цената на борсата в Европа е пъти по-висока. Не си мислете, че това, което трябва да направим, е да звъннем един телефон на „Газпром експорт” и да им кажем: „Хора, започваме да плащаме по формулата, която сте ни изпратили”, коментира Росен Христов.

Опцията „Газпром” се завърнала на масата, защото България няма резервиран капацитет за разтоварване на всички танкери с американски втечнен газ. Според служебната власт времето им стигнало само за един слот. Затова ще получим и само един танкер.

„Направихме невъзможното да организираме този един единствен слот. Вие не може да си представите каква кореспонденция и какво звънене беше. Не мога да разбера предишното правителство и предишното ръководство на „Булгаргаз” какво са правили от април досега”, заяви Росен Христов.

Паралелно с „Газпром” започват и разговори с Азербайджан.

„Имаме индикация, че са готови да увеличат доставките до 50 процента от това, което досега получаваме”, обясни Росен Христов.

Без удвоените количества азербайджански газ и без синьо гориво от „Газпром” България щяла да се изправи пред тежка зима.

„За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива. Освен въпроса, свързан с осигуряването на тези количества, ние трябва да направим това на най-добра цена”, каза Христо Алексиев, ръководител на Кризисния щаб по енергетика.

И бизнесът, и синдикатите бяха категорични в едно - под „добра цена” разбират около и под 250 лева на мегаватчас.

„При цена над 250 лева за газа това би означавало затваряне на предприятия”, заяви Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

„200 лева на мегаватчас за следващите месеци са постижими цени, а 250 лева на мегаватчас е пределна цена, над която трябва да се търсят възможности за компенсиране”, заяви председател на АИКБ.

От Кризисния щаб отговориха, че в бюджета има заложени компенсации за бизнеса, но без работещ парламент те ще останат само на хартия. А за да се постигне цена на газовия микс от около 250 лева за мегаватчас, роля ще изиграе и интерконекторът.

„Много е важно 72-часовите изпитания да се направят с истински газ, който тече от гръцката система до нашата, със симулация на авария”, обясни Росен Христов.

Ако интерконекторът с Гърция не заработи от 1 октомври, следващата възможна дата е 1 ноември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.