Каналджиите обявиха война на България и тя ще отговори с цялата си мощ, каза вътрешният министър Иван Демерджиев

Има задържани за катастрофата с автобуса с мигранти, при която загинаха двама полицаи.

Единият задържан е собственикът на фирмата, продала преди дни автобуса. Вторият има отношение към превозването на мигрантите, съобщиха от полицията в града. Мъжът е от Сирия, със статут на хуманитарен бежанец. Трети мъж - също от Сирия и със статут на хуманитарен бежанец, се издирва. Според разследващите и той има отношение към превозването на мигрантите. 

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната, заяви вътрешният министър Иван Демерждиев.

„Каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко необходимо, за да не се повтаря този инцидент”, заяви Демерджиев.

„Предприели сме много действия за решаването на този проблем. Ще включим и Министерството на отбраната”, допълни Демерджиев. И увери, че „това престъпление ще бъде разкрито". 

Той каза още, че вече са набелязани мерки срещу каналите за трафик на мигранти. „През следващите дни ще има изключително сериозни мерки срещу каналджиите и служителите в МВР, които не изпълняват достатъчно съвестно задълженията си", закани се Демерджиев.

„Доколкото аз разбрах се касае за умишлено преминаване на автобуса през полицейски автомобил. Това трябва да бъде изключително строго санкционирано. Полицаите със сигурност не са предполагали, че някой ще си позволи да премине през полицейски автомобил”, коментира Демерджиев.

Георги Чинев, окръжен прокурор каза, че досъдебното производство е образувано с оглед на данни за умишлено престъпление. „Механизмът на деянието ни дава основание да предположим, че става въпрос за умишлена престъпна деятелност”, каза Чинев. „По мнение на екипа от наблюдаващи прокурори се налага безусловно извода за умишлено причинена смърт на загиналите полицейски служители”, каза още той.

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.