Това стана ясно след катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи

Заради мигрантския натиск държавата засилва охраната по границата. Това стана ясно след катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи. 

Държавата ще изпрати още 300 военни на границата, за да се справи с мигрантския натиск. Отчита се, че през последните месеци той се е увеличил с над 20%. Заради това, и инцидента в Бургас, беше сменен и Деян Моллов, който отговаряше за миграцията в “Гранична полиция”. А главният прокурор призова за обединение между институциите. 

След като вътрешният министър поиска публично оставката на Деян Моллов, часове по-късно той отиде в министерството и я депозира. Отказа да говори пред медиите. Деян Моллов беше директор на Гранична полиция до 10 август. Тогава го понижиха до заместник-директор с ресор миграция. До днес. От Гранична полиция също запазиха мълчание. А от Министерството на отбраната незабавно обещаха още военни, които да пазят браздата. 

“Ние и сега имаме военнослужещи на границата, и сега оказваме логистична поддръжка на границата, ще засилим присъствието на жива сила от една страна”, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и поясни, че там ще бъдат изпратени над 300 човека.

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Хората, които се занимават с тези канали и с този трафик, явно смятат, че могат да разчитат на слаб контрол на територията на страната, щом може да си позволи два пъти на два пункта да не спре”, заяви Димитър Стоянов. „След като има два пункта, означава, че контрол има. Това, че водачът е бил недисциплиниран и не е спрял на подадения сигнал, вече е проблем и това си е престъпление”, допълни още Стоянов.

Освен жива сила, към границата ще бъде насочена и техника.

“Предприели сме всички действия, така че наличната техника да работи и да функционира по предназначение. Осигурихме и близо 12 дрона от други части и сили на полицията, за да може да се покрие целия район и да се извършва наблюдение от въздуха”, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Започва и проверка. Както вътре в МВР, така и в мигрантските лагери за това дали има хора там, които помагат за нелегалните канали. Главният прокурор Иван Гешев също отчете засилен мигрантски натиск. 

Министърът на отбраната: Пращаме над 300 души да пазят границите ни

“От месеци, може би повече от година, се забелязва тревожен ръст в престъпността, увеличават се както мигрантския натиск и престъпленията, свързани с  т.нар. “мигрантска криза”, така и наркоразпространението, което е изключително притеснително”, каза обвинител номер едно. 

Затова призова институциите в страната за обединение.

Анализаторите също отчитат засилен мигрантски натиск през летните месеци. Затова предлагат да се работи по ново законодателство, подобно на съседните страни, които имат проблем с нелегалните мигранти.

“През август миналата година гърците приеха закон гласи, че ако (нелегален - бел. ред.)  чужденец стъпи на територията на Гърция, той е нарушител, той трябва да попадне под удара на гръцкия закон”, обясни Владимир Чуков.

Окръжният прокурор на Бургас за катастрофата: Това е едно тежко и умишлено престъпление

Чуков посъветва властите да насочат усилията си и към социалните мрежи. Според него там има много групи със сирийци, които обсъждат нелегални канали за преминаване през България.

Служебният здравен министър стщо коментира трагичинят инцидент. Той потвърди, че няма пострадали мигранти. Всички пътници от автобуса са в добро състояние. 

„Нямаме пострадали, няма хора в тежко състояние, няма настанени и хоспитализирани в болници. Непрекъснато наблюдаваме ситуацията. Поддържаме връзка с РЗИ, със Спешна помощ, болниците са в готовност”, каза д-р Асен Меджидиев.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Арестите в първите минути след фаталния сблъсък в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Част от мигрантите са били прегледани на мястото на катастрофата.

„Имало е екип, който ги е видял, но пак казвам няма никакъв проблем с тях за момента”, каза д-р Меджидиев.   

Предстои и възстановяване на целостта на оградата, през която са минали мигрантите, тъй като по нея имало направени проходи.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.