Заседанието на МС започна с минута мълчание в памет на Йордан Илиев и Атанас Градев

Заседанието на Министерския съвет в петък започна с минута мълчание в памет на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали при жестоката катастрофа в Бургас.

"Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени", каза служебният премиер Гълъб Донев. И добави: "Причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка, са били прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си".

Приятелката на един от загиналите полицаи в Бургас: Чакам те да си дойдеш вкъщи! (ВИДЕО)

Премиерът увери, че засиленият мигрантски натиск през последните месеци ще срещне категоричния отговор на държавата и полицията и армията ще пазят българо-турската граница заедно. Освен техниката и живата сила, вече са отпуснати милион и половина за възстановяване на повредените части от оградата. 

"Въпреки подозренията за съучастие, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни. Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, за които е известно, че се изпълнява трафик на мигранти", заяви министър-председателят, като отбеляза, че местните граждани са на ясно кои райони се използват от трафикантите и каналджиите.

При необходимост страната ни ще се обърне и към Frontex — Европейската агенция за гранична и брегова охрана, тъй като страната ни е външна граница на ЕС.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.