На много места в страната се чуха сирени

Траурен ден в Бургас заради загиналите при тежката катастрофа двама полицаи. Минута мълчание запазиха близки, приятели, колеги, но и напълно непознати в памет на 43-годишния Атанас Градев и 30-годишния Йордан Илиев. През целия ден на мястото на катастрофата се стичаха хора, за да оставят цветя.  Загиналите бяха погребани днес в Бургас.

„И двамата като хора и като служители, просто са невероятни хора”, каза Генади Тенев от СФС МВР в Бургас, приятел на загиналите.

„Безупречни полицаи, многократно награждавани, всеотдайни към работата си. Просто герои. За съжаление днес ще ги изпратим”, обясни областният управител на Бургас Мария Нейкова.

За да отдаде почит на загиналите и да ги изпрати в последния им път, в Бургас пристигна и президентът Румен Радев. Той разговаря и с приятелката на 30-годишния Йордан Илиев.

„Гибелта на двамата полицаи е вследствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите”, каза Радев.

Ангажимент за това пое вътрешният министър Иван Демерджиев. „Прощаваме се с двама достойни служители, които изпълниха дълга си и на свой ред аз ще направя всичко възможно да изпълня своя към тях”, каза той.

Прокуратурата: 15-годишен сириец е управлявал автобуса в Бургас

А през целия ден познати и непознати се стичаха към мястото на трагедията, за да се поклонят пред паметта на полицаите. На лобното им място командоси от Бургас организираха и бдение. В Спешното отделение на болницата в града още помнят десетките случаи, в които полицаите буквално са спасявали животи.

„Имаше мъж на 40-годишна възраст, който използваше неговата така наречена приятелка за сутрньорски действия. Докара я пред спешното отделение в критично състояние. Реаниматорите се пребориха за живота й. Полицай Илиев отново беше в спешното, за да защити и колегите си, и обществото от този индивид”, разказа д-р Светослав Тодоров, зам-директор на болницата в Бургас

Тримата сирийски граждани, които бяха задържани след катастрофата, вече са с повдигнати обвинения. 15-годишният Омар, за когото е доказано, че е шофирал автобуса - е обвинен за две престъпления.

„Ще акцентирам на назначената ДНК експертиза, от която има по категоричен извод, че профилът, който беше иззет по време на огледа съвпада по категоричен начин с ДНК профила на лицето, което е задържано”, обясни Теньо Гайдаров, началник на окръжния следствен отдел.

Кой е 15-годишният Омар, карал автобуса

 „Случаят е квалифициран като особено тежък. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години , тъй като се касае за непълнолетен”, коментира Соня Петрова, прокурор в Окръжната прокуратура в Бургас.

18-годишно момче е с обвинение за съучастие в каналджийството. Той е настанявал мигрантите в автобуса. 48-годишен мъж ще отговаря за същото престъпление. Той е купил автобуса.

През деня сирени огласиха както Бургас, така и цялата страна. В София пред МВР колеги на полицаите поднесоха цветя и венци в тяхна памет. Патрули в цялата страна спряха точно в 13.00 ч., за да запазят минута мълчание. Пожарникари също сведоха глави.

„С цената на живота си предотвратиха нещо по-тежко, което можеше да се случи по улиците на Бургас”, каза Красимир Костов от МВР-Варна.

Не пропуснаха обаче да посочат, че за последните 10 години борят на полицаите, които работят на терен, е намален с над 20%. Липса на подготовка, некачествен кадрови подбор и мерки, взети постфактум - това са част от проблемите, които констатираха синдикатите на МВР.

Всички, работещи в системата, искат цялата строгост на закона да падне върху задържаните за смъртта на двамата полицаи.

„Те се опитаха да изпълнят служебния си дълг докрай, защото не се знаеше автобусът, ако беше влязъл още по-навътре в града, какво щеше да стане. Постъпката им е геройска. Много малко хора биха рискували живота си по този начин. Мога да кажа, че за 7 години Йордан направи много”, сподели Стамен Нейчев, граничен полицай, приятел на загиналия Йордан Илиев.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.