Има доказателства, че е съпричастен към престъплението

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас, остава в ареста. Появиха се обаче съмнения за възрастта на Омар Абдан. Разследващите проверяват дали наистина е на 15 години, или е на 18 и е пълнолетен.

Обвиняемият остана в ареста с мотива, че има доказателства, че е виновен за смъртта на полицаите, може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Омар, карал катастрофиралия рейс в Бургас: Спирачките не работеха

Омар заяви, че не искал да предизвика катастрофата и спирачките на автобуса отказали. Всички свидетели обаче казват обратното - че увеличил скоростта, когато видял полицейския автомобил. В съда стана ясно и че той е направил пълни самопризнания и разказал подробно за участието си в трафика на мигранти.

Окован с белезници и с вериги на краката, Омар Абдан се изправи пред съда. Приятелката на трагично загиналия полицай Йордан Илиев - Светлозария, също дойде в Съдебната палата в Бургас.

Снимка: БТА

В съдебната зала сириецът заяви, че не е искал да предизвика трагедията. „Той признава, че е допуснал произшествието. Твърди, че не е искал да стане, че е натискал спирачка, но на автобуса нещо му отказали спирачките, или от този род. Съжалява, съответно. В това отношение знаят какво да говорят, без да е необходимо някой да им дава съвети”, коментира адвокатът на Омар Камен Кънев.

След катастрофата тръгнал да се прибира към бежанския лагер в Харманли. „Избягал е. Той не познава града и просто се е придвижил донякъде, стигнал до някакъв магазин, откъдето си е купил вода и е помолил продавачката да му извика такси. Тя го е направила, качил се, казал „гара”, „влак”, качил се на гарата с намерение да пътува за Харманли. Объркал къде да слезе и в крайна сметка в Първомай, когато слязъл - директно са го задържали”, уточни адвокатът.

Освободиха мъжа, продал автобуса от катастрофата с полицаите

Тепърва ще се установява и дали Омар е на 15 години, или на 18. „Има известно противоречие между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците, и една дата, която е посочена в самата характеристична справка”, поясни наблюдаващия прокурор Димитър Узунов.

Ако Омар е пълнолетен, наказанието за умишлено причиняване на смърт при катастрофа е до 20 години или до живот. Ако няма 18 г. - до 10 години затвор. „Тук ги регистрират с данните, които те самите заявят. Няма документ, от който да се установи каква е неговата възраст. Те умишлено го знаят това нещо и заявяват по-ниска възраст”, подчерта още Кънев.

Мед. сестрата, пристигнала първа на катастрофата в Бургас: Няма да забравя тази гледка

Колкото до канала за трафик на бежанци - Омар разказал, че сам потърсил каналджиите и искал да участва, за да изкара пари и да ги прати на семейството си в Турция. „Отиди там, вземи еди кой си автобус, намери приятел, с когото да бъдеш, за да не си сам, и ще ходиш там, където ще ти кажем. И той това изпълнява”, уточни Каменов.

Прокуратурата определи поведението на Омар като фрапантен удар по държавността. Сириецът в неделя ще се изправи пред Районния съд в Бургас по друго обвинение - за участието си в канал за трафик на мигранти. Заедно с него, пред Темида ще се изправят и другите двама сирийски граждани със същите обвинения.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.