Това реши Районният съд в Бургас

Сирийците, задържани след катастрофа в Бургас, остават в ареста. Мотивите - според доказателствата Омар Аднан, Ахмад Мофид и Абдулах Ахед са организирали и участвали в трафик на мигранти.

Пред съда и тримата заявиха, че съжаляват. Абдулах, който е купил автобуса, беше определен като мозък на каналджийството. Ахмад пък до последно давал кураж на Омар да вдига скоростта, за да избягат от полицията преди фаталния удар.

Има опасност тримата сирийци да се укрият или да извършат ново престъпление, ако са на свобода. С тези мотиви Районният съд в Бургас реши да останат в ареста. Магистратите определиха действията на обвиняемите като извършени с особена дързост.

Омар, карал катастрофиралия рейс в Бургас, направи пълни самопризнания

В съда стана ясно, че мъжът, купил автобуса, дори набелязал маршрут на бежанците, а при фаталната гонка 18-годишният Ахмад крещял на мигрантите да лежат тихо на пода на автобуса.

Тримата сирийци са направили всичко възможно да избягат от полицията преди фаталния удар, сочат доказателствата. Докато Омар натискал газта, 18-годишният Ахмад му давал кураж, разказват мигрантите, които били натъпкани в автобуса.

„Той им е крещял да мълчат и да се снижават, за да не бъдат забелязани. Те са били насядали по пода в автобуса, така че да не бъдат видими отвън, когато погледне някой дали автобусът е пълен с пътници и всъщност той е изглеждал празен”, коментира наблюдаващият прокурор Христо Христов.

„Той по никакъв начин не му е въздействал, не му се е противопоставил на това негово поведение”, посочи ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

В съдебната зала адвокатът на Ахмад заяви, че той не е искал да участва в каналджийство, но го накарали. Извън залата не поиска да даде подробности. „Аз лично не мога да давам информация от воденото досъдебно производство. Нека не водим такива разговори”, каза адвокатът на Ахмад Камен Новиков.

Другият обвиняем - Абдулах, беше определен от прокуратурата като мозъка на схемата. „Той е осигурил финансирането, с което са закупили злополучния автобус. Той го е дал в ръцете на водача”, уточни още Христов.

Неговият адвокат, не служебен, а специално нает за случая, заяви пред съда, че няма нищо общо с каналджийство. „Ние твърдим, че не сме участвали в така замисленото. Друго повече не искам да коментирам. Няма да коментирам повече, делото е на много, много начален етап”, подчерта адвокатът на Абдулах Недялка Маркова.

Дълго време преди да натоварят мигрантите в автобуса, тримата сирийци са изпипвали детайлите на престъпната схема, смятат от прокуратурата.

„Правен е обход на района. Така да се каже е проверена траекторията, по която ще се минава впоследствие”, обясни наблюдаващият прокурор.

„Самото им поведение, самият начин на извършване на деянието - това е един доста добре предварително организиран способ”, отбеляза ръководителят на Районната прокуратура в Бургас.

Тепърва ще се установява дали и преди сирийците са извършвали трафик на мигранти. Законът предвижда от 1 до 6 години затвор за обвиняемите, ако бъдат признати за виновни.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.