Цената на метана е рекордно висока

Нов скок в тарифите на такситата от нова година. Това прогнозираха от бранша заради рекордно високата цена на метана. Само за месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби.

Екипът на NOVA се качва в таксито на Стойо Стоев. Той е шофьор с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е верен на професията, заради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „Такова нещо не се е случвало през всичките години“, отбелязва той.

За да продължи да работи на печалба, имало само една опция - да смени метанова уредба с газова. „Всеки един от колегите си плаща тази промяна. На мен лично ми излезе някъде около 1 300 лева“, обяснява Стоев.

Това се отразило на бюджета му. „След две години COVID криза може да си представите колко е трудно да извадите подобни пари. Справих се с кредит, нямах друг избор”, посочва таксиметровият шофьор.

Голяма част от колегите на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал най-малко за последната година - едва около 5%. „Навсякъде, където това е възможно - нашите колеги го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, защото вече на метан не се издържа“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „Огромна част от автомобилите са заводски на метан и не могат да преминат на пропан-бутан - заради лизинги, заради отпадане на гаранцията“, посочи Стоев.

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново повишение в тарифите на такситата. „Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година“, прогнозира Ризов.

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година - с 91 на сто, а спрямо година по-рано - с 213%.

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.