Това стана ясно на брифинг в ресорното ведомство

Държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите ѝ няма достатъчно пари за непредвидени разходи.

Според финансовия министър няма достатъчно излишък в бюджета, за да бъде направена нова  актуализация, въпреки задаващата се тежка зима. „Тепърва се търсят икономии, източници, с които да се осигурят разходи за финансиране на настаняването, изхранването, здравното осигуряване, интегрирането на украинските бежанци”, обясни Велкова.

Финансовият министър: Приходите в бюджета ще бъдат събрани до края на годината, не се очаква преизпълнение

И допълни: „Актуализация на този етап считаме, че е невъзможно да бъде разработена, тъй като приходите са изключително напрегнати и не очакваме преизпълнение”, подчерта финансовият министър.

Вариантите по думите ѝ не са много: „Единственият е дългово финансиране, но при условие, че новият размер на дълга, който е гласуван от Народното събрание - 10,3 млрд., не считаме, че би следвало да се увеличава дълговото финансиране”, уточни Велкова.

 Планът е икономии. „Икономии и преструктуриране на разхода до размери, до които са възможно”, каза министърът. Но още не ясно от кои пера. А прогнозата за следващите няколко години е още по-тежка.

„За 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от 11 млрд. При такъв дефицит разработени изчисления за дълговото финансиране - то би възлизало около 15 млрд. всяка година”, предупреди Велкова. 

Това се равнява на 6,8 % от БВП. При такава дупка в бюджета, финансовото министерство пресмята, че всяка година ще се налага поемането на дълг, като през 2025 година ще стигнем до 40% дефицит спрямо БВП.


Така според министъра влизането ни в еврозоната също е под заплаха. „Ако не се предприемат действия от редовното правителство за промяна в данъчната политика, в разходната политика, преструктуриране на разходите, много лесно бихме стигнали до процедура по свръхдефицит и съответно ще се отдалечим от целта за еврозоната на 1 януари 2024 г.”, каза още тя.

Основната финансова тежест идва от ръста на пенсиите, който е с над 93% спрямо 2019 година. За сметка  на това средноосигурителния доход скача  само с 40%. В сметката дори не е предвиден ръст на пенсиите от началото на следващата година, а минималната заплата остава на същото ниво. Министърът заговори за промяна в данъчната политика.

Прогнозата на Финансовото министерство е очакваната средногодишна инфлация за 2022 г. е 12.6%. Очаква се обаче спад заради свиване на потреблението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.