За това са се договорили българската страна и компанията, която ще оперира терминала

България да получава не 500 млн., а 1 млрд. кубични метра природен газ годишно през терминала в Александруполис, Гърция. За това се договориха на среща при президента компанията, която ще оперира терминала за втечнен газ, и българската страна. Самата точка за доставки трябва да заработи през 2023 г., като България е акционер в проекта с 20%. На фона на това все още се очаква отговор от „Газпром” ще има ли разговори за подновяване на доставките.

Радев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис

На среща, организирана от президента Румен Радев бяха поискани гаранции, че крайният срок за завършването на терминала за втечнен газ ще бъде спазен.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да бъде завършен в срок”, заяви президентът Румен Радев.

„Движим се по график, за да завършим проекта в срок. Разбираме възможността му за всички и правим необходимото”, заяви Костис Сифнеос – изпълнителен директор на „Газтрейд”.

След края на разговорите стана ясно, че е постигната принципна договорка България да получава двойно повече природен газ през терминала.

„Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър” и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно, дългосрочно сътрудничество и както казах днес бе взето решение да удвоим нашия капацитет”, заяви Росен Христов, министър на енергетиката.

Категорична яснота дали в енергийния микс ще влезе руския газ няма, обясни енергийният министър Росен Христов.

„От „Газпром” до момента преди срещата още нямаше отговор”, заяви Росен Христов.

От енергийния регулатор реагираха остро на намеренията на служебния кабинет да иска корекции по договора с „Газпром”. И припомниха, че всички промени по дългосрочни сделки трябва да получат разрешение от енергийния регулатор.

„Ние първо трябва да започнем да преговаряме, за да изпратим нашите искания”, обясни Росен Христов.

Импровизираният брифинг на енергийния министър приключи след въпроси как евентуално ще се плаща на „Газпром”, без това да нарушава санкциите на Европа. За пример министърът даде Германия. Там обаче няма държавна компания, която да плаща в руската валута, както у нас би било с „Булгаргаз”. Там сделките са с частни търговци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.