Българката го поставя по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г.

Днес отбелязваме едно от най-големите събития в спортната история. На 30 август 1987 година Стефка Костадинова скача феноменалните 209 сантиметра – рекорд, който никой в света не е подобрявал и до днес.

Един от непреодолимите рекорди в леката атлетика е поставен от българка на Световното първенство в Италия. 22-годишната Стефка Костадинова надскача себе си и още 11 състезателки. Рекорд, който и до днес удържа на атаките да бъде подобрен.

Костадинова: Щастлива съм, че си останах същата след края на спортната кариера

Сред зрителите на трибуните в Рим тогава е и първата от плеядата лекоатлетки, донесли световни отличия на страната ни – Йорданка Благоева. „Минути преди това Бен Джонсън направи прословутия си рекорд на 100 метра – представяте ли си този стадион пълен, как публиката изрева, каква енергия се отделяше тогава – всички бяхме в еуфорично състояние. Това даде енергия на Стефчето да преодолее 2.09”, спомня си първата българка със световен рекорд в леката атлетика. И допълва: „2.09 си е едно мъжко постижение, много силно”.

Разговорът за недостижимите върхове в световния спорт, поставени от българи, ни връща 50 години назад. Тогава самата Йорданка Благоева се разписва за историята със свой световен рекорд.

Днес големият въпрос е кой върви по стъпките на легендарните български спортисти. „Много трудно ще бъде достигнат на Стефчето рекорда, а пък едва ли ще бъде подобрен – за съжаление ние с нея сме си говорили много пъти - искаме да бъде подобрен. Това значи, че се развива нашата дисциплина”, казва още световната рекордьорка.

Стефка Костадинова стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока. След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 – от 1 опит

189 – от 1 опит

193 – от 1 опит

196 – от 1 опит

199 – от 1 опит

202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 – от 3 опит

206 – от 2 опит

208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с

204 см)

209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Стоичков за Стефка Костадинова: 35 години недостижима!

Стефка Костадинова ликува след триумфа си в Рим. Снимка: Getty Images

Легендата на българския футбол Христо Стоичков също поздрави Стефка Костадинова за триумфа й от преди 35 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.