В ЦИК беше изтеглен жребият

България избира новите 240 депутати на 2 октомври. Това ще е четвъртият извънреден вот в рамките на малко повече от година.

В петък - 2 септември, започва предизборната кампания. Политиците ще имат един месец да се преборят за одобрението на избирателите.

В битката за място в 48-ото Народно събрание влизат общо 29 формации, от тях - 23 партии и 6 коалиции.

Днес бяха изтеглени номерата, с които формациите ще бъдат записани в бюлетините. 

Номер 1 – ДПС

Номер 2 - Български съюз за директна демокрация

Номер 3 - БНО

Номер 4 – „Национално движение Единство”

Номер 5 – ВМРО

Номер 6 - „Справедлива България” 

Номер 7 – „Пряка демокрация”

Номер 8 – НФСБ

Номер 9 - „Продължаваме промяната”

Номер 10 - МИР

Номер 11 - Консервативно обединение на десницата

Номер 12 - БТР „България на труда и разума" 

Номер 13 - Коалиция „За теб България" 

Номер 14 – „Възраждане”

Номер 15 - „Български възход”

Номер 16 - Български национален съюз

Номер 17 - „Изправи се България”

Номер 18 – „Движение на непартийните кандидати”

Номер 19 - „Има такъв народ”

Номер 20 – „Глас народен”

Номер 21 – Единна народна партия

Номер 22 – ПРАВОТО

Номер 23 - Народна партия „Истината и само истината”

Номер 24 – ГЕРБ-СДС

Номер 25 - „Демократична България”

Номер 26 - „Българска Социалдемокрация – Евролевица“

Номер 27 – „Атака”

Номер 28 – „БСП за България”

Номер 29 – „Русофили за възраждане на отечеството”

Реакциите на партиите от изтеглените номера

Най-доволни от жребия останаха от ДПС, на които се падна номер 1. „Съдбата понякога ни поднася различни сигнали. Този път съдбата ни постави сигнал, че Движението за права и свободи е готово. Номер 1 е числото на победата, но освен това е числото на обединението”, каза Севгин Мехмед.

От БСП също смятат, че числото им - 28, не е случайно. „Това е комбинация от две числа и символ на дипломация, лидерство и баланс. Качества, които  БСП притежава”, коментира Борислав Гуцанов.

„Демократична България” видя в числото 25 разумност. „С номер 25 на 2 октомври България ще избере разума. Екипът на ДБ показа, че знае и може как да предлага устойчиви решения”, уточни Надежда Йорданова.
 


От „Продължаваме Промяната”, казаха,че във футбола 9 е числото на нападателя и се надяват да вкарат гол за България. „Само ПП може да състави стабилно правителство. Затова колкото повече подкрепа получи ПП и по-малко гласове ГЕРБ, толкова по-голям е шансът за стабилно управление”, е мнението на Венко Сабрутев.

Победа очакват и от партията на Бойко Борисов. „Това, което ще се случи след 2 октомври, е далеч по-важно от номера. В някакъв смисъл то е по-важно дори от предизборната кампания. Аз се надявам след тези избори България да има стабилно правителство. Такова не може да има без участието на ГЕРБ”, каза Тома Биков.

От „Има такъв народ” са готови за нова коалиция, но имат ясно изразени червени линии към ГЕРБ и ДПС. „Който иска да има морал в политиката от българския народ и  да има коректив и да научават нещата такива каквито са, а не каквито ги лъжат пред камерите останалите, може да изберат ИТН”, заяви Тошко Йорданов.

Още в самото начало тегленето на жребия беше прекъснато от скандал. Юлиян Ангелов от ВМРО  излезе с протест срещу членовете на ЦИК и се наложи да бъде изведен от сградата насила.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.