Той инспектира строителството

Няма пречки от 1 октомври по връзката между Гърция и България да потекат търговски количества газ. Това констатираха при поредната инспекция на интерконектора регионалният министър Иван Шишков и началникът на националния строителен контрол Деляна Панайотова.

Регионалният министър проверява интерконектора Гърция-България

По време на днешната проверка бяха посетени както газовата измервателна станция край Стара Загора, така и диспечерският център край Хасково. Установено беше, че довършителните дейности и на двете места вървят по план.

Проверени бяха системи за противопожарна сигурност и елементи от инфраструктурата на обектите. До средата на месеца всички необходими документи за акт 15 и 16 трябва да бъдат представени, а следващата седмица предстои и финалната проверка на властите в Гърция, а след пускането на тръбата в експлоатация се очаква газ на много по-ниска цена.

Противопожарни покрития, вентилатори, хидранти и пътища са довършителните дейности, които ще поставят финала на първия етап от приключването на строителството на газовата връзка между Гърция и България.

 „Тези неща, които има да се довършват, те са в сгради, които са част от съоръжението, т.е. те не са самостоятелни сгради, не са административни сгради”, обясни регионалният министър.

Проверката установи, че всичко върви според първоначалния план.

„Ангажиментът на строителя е до края на другата седмица да приключи нещата, които изисква първият етап, така че да можем да въвеждаме в експлоатация. Поставили сме си цел веднага след това, може би вторник другата седмица, да бъдат внесени екзекутивите и да подписват акт 15 и да се тръгне кcм държавна приемателна комисия”, заяви Иван Шишков.

„Препотвърждавам това, че сме предали вече 95% от документите. Сега вървят вече последни строителни дейности, които да обезпечат до края на другата седмица да се прибере всичко”, заяви Теодора Георгиева - изпълнителен директор на ICGB.

Следващият четвъртък целият пакет от документи ще бъде разгледан в Министерството на регионалното развитие.

„ Този обект решението му за строеж е от 2017 година, т.е. пак в последния момент се сетихме, че трябва да го форсираме, да го завършим. Това, с което лично аз се занимавам, с документацията и разрешението за ползване съм изключителен оптимист в тази посока”, заяви Шишков.  

 Следващата седмица предстои и друга важна стъпка преди по тръбата да потекат търговски количества газ. Гръцките власти ще направят одит на интерконектора, за да бъде издадено и там разрешително за ползване.

На инспекцията присъстваха и областните управители на трите области, през които минава тръбата. Те получиха задача до понеделник да осигурят необходимите становища от общините, за да може всички процедури да приключат навреме.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.