Пазарите в Турция се оказват голяма конкуренция на българските производители

С настъпването на септември навлизаме в сезона на зимнините. Зеленчуковите пазари в Турция се оказват голяма конкуренция на българските производители. Къде е по-евтино - това провери Димчо Йорданов.

Зрители на NOVA обясниха, че масово не се купуват зеленчуци за зимнина от родните пазари, а се пътува организирано до Одрин. По думите им излиза доста по изгодно, дори с увеличената цена на горивата.

Хиляди българи всяка седмица пътуват до турския град в търсене на по-евтини стоки. Сега потокът е още по-голям, защото се прави зимнина. Денислав Алексиев живее в Одрин и често е гид на българите сред сергиите със стоки. „Казвам къде е пазарът, къде са най-изгодните хранителните стоки, дрехите, мебелите”, обяснява той.

Килограм домати може да бъде намерен за 0.70 лв., краставиците се продават за лев, а така нужният ни червен пипер за лютеницата струва 1,60 за килограм. За по-големи количества производителите правят и отстъпки. Цената на другия продукт за лютеницата - патладжанът, е 1 лев за килограм, а тази за морковите  - 1,60.

Не всички стоки в Турция обаче излизат по-изгодно. Цената на олиото, например, е по-висока от тази у нас. От пазара в южната ни съседка - екипът на NOVA провери колко ще ни струва зимнината и на Женския пазар в София.

Въпреки растящата инфлация, производители отчитат, че увеличението на цените на плодовете и зеленчуците е минимално.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.