Следващата седмица се очаква да бъде изготвен договор за доставките на газ

Продължават преговорите за прехвърляне на „Топлофикация София” на държавата. До края на следващата седмица се очаква да бъде изготвен договор, с който доставките на газ за зимата да бъдат гарантирани.

От Столичния общински съвет настояват и увеличението от 40% в цената на газа да бъде поето от държавата под формата на компенсации в студените месеци. „Топлофикация София” дължи над 1 милиард лева, основно на Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз”.

„Най-важният въпрос е осигуряването на природен газ за София. Имам уверението от министъра, но ние очакваме до края на седмицата да бъде сключен договор с „Булгаргаз”. Не бива и да се помисля за поредно увеличаване на цената на парното. Хората няма да го понесат. 40% увеличение от 1 юли, което беше прието, тепърва ще се усеща от тях”, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

По думите му държавата трябва да си влезе в ролята: „Да осигури компенсации за поскъпването на природния газ - не само за софийската топлофикация, а за целия бранш”, е неговото мнение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.