Сред най-засегнатите е село Богдан

След огромните щети, предизвикани от поройните дъждове в Карловско, от днес започва същинската работа по разчистването на тоновете кал, които покриха населените места. Тежка техника влезе в най-пострадалите части на селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Богдан

Иван и Стоянка Краеви четвърти ден се чудят как да влязат в дома си и да изкарат тоновете кал. Входът към приземния етаж е непроходим. Семейството е преживяло истински кошмар. Водата го заклещила на първия етаж и се наложило да бяга през прозореца. От притеснение Иван е получил изкривяване на лицето.

Хората са безсилни да се справят сами с последиците от потопа и настояват за по-сериозна намеса на всички общински и държавни служби. „Има страшно много домове и обществени сгради, които трябва да бъдат почистени. В неделя имахме над 200 души в Каравелово, Богдан, Слатина с необходимата техника”, обясни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По думите му и според преценката на хората възвръщането към нормалния ритъм на живот ще отнеме месеци.

Каравелово

Започна разчистването на щетите от потопа в Каравелово. От рано тази сутрин в населеното място заработи тежка техника. Екипите се опитват да освободят непроходимия център на селото. Всяко домакинство, което е пострадало, ще получи еднократна финансова помощ от държавата.

Все още обаче има проблем с водоснабдяването и електроснабдяването в населеното място. Без ток са и останалите бедстващи села. 80 военнослужещи са на терен. „Оказваме помощ при разчистването на улиците и обществените места - там, където самата техника не може”, каза командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Деян Дешков.  

Местната власт осигури минерална вода на всяко семейство. Освен еднократна помощ от 375 лева, домакинствата, чийто къщи са разрушени, ще получат допълнително обезщетение от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Хората в момента имат остра нужда от пакетирани хранителни продукти. Разкрита е банкова сметка в помощ на пострадалото население.

Трилистник

Пловдивското село Трилистник също се възстановява постепенно след наводнението от събота. Водата в чешмите е годна за пиене, но ток няма вече трети ден.

След потопа необитаеми към момента къщи са около 100. В тях приземните и първите етажи все още са залети с вода и огромно количество тиня. Една къща е съборена, а десетки постройки и огради са рухнали. По други четири къщи има сериозни поражения.

В Трилистник все още няма електричество, защото основите на трансформатора в селото са наводнени. Сериозни са пораженията и по земеделските култури. Унищожени са тонове зеленчуци, пшеница и слънчоглед.

„Към настоящия момент ситуацията е вече овладяна. Тепърва щетите ще се описват”, коментира кметът на Община Марица Димитър Иванов.

Цар Калоян

15 години след опустошителното наводнение в Цар Калоян, в петък вечерта отново водата помете част от населеното място. Наводнени са приземни етажи на къщи, а коли и земеделска техника са били завлечени от водата в канала на градчето.

Три дни след пороя в населеното място успяха да се справят с изваждането на колите и с разчистването на наносите и тинята в централната част. Хората от Цар Калоян обаче смятат, че не само поройният дъжд е причина за поредното наводнение. Според местните от 2007 г. насам каналът, който отвежда водите от водосборните райони, не е почистван.

На места са се образували бентове от паднали дървета и растителност и затова приливната вълна е достигнала близо два метра височина.

Коментарът на властите за актуалната обстановка

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев посочи, че е увеличен броят на хората на терен, които са заети с разчистването.

В Каравелово – работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона, 60 доброволци и 60 войници с 5 резачки.

 

В село Богдан – 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион със щипка, 20 доброволци, 93 войници с още един багер и 4 резачки.

В село Слатина – 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войника с 4 резачки, 10 горски с резачки и 25 доброволци. За Слатина допълнително се договаря техника от частни фирми.

От АПИ обясниха, че са докарали 15 самосвала, 6 комбинирани багера. На терен са 40 души от националното тол управление и 30 от „Автомагистрали”.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов посочи, че всички със засегнати домове са подслонени. Раздават се 300 порции храна на ден. Осигурени са 30 000 бутилки вода. Продължава описването на щетите.

Той заяви още, че засега се приема, че причината за бедствието е огромното количество дъжд - около 200 литра на квадратен метър.

„В района на тези три места има над 10 000 куб. метра дървен материал. Предстои да бъде извлачен, нарязан и извозен. Част от него ще отиде при жителите на тези три села за огрев. Има огромно количество земна и скална маса”, уточни Кабаиванов.

Според него, за да бъдат разчистени селата, ще са необходими около две седмици. След това ще започнат възстановителните дейности.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.