Той коментира въпроса няколко дни след пълното спиране на доставките по "Северен поток 1"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че спирането на доставките на руски газ към Германия по стратегическия газопровод "Северен поток 1" е по вина на Запада вследствие на наложените санкции, които възпрепятстват поддръжката на инфраструктурата, предаде БТА. 

"Проблемите, свързани с газовото снабдяване, се появиха заради санкциите, наложени от западните държави. Няма друга причина за тези проблеми", каза Песков.

Той заяви това няколко дни след пълното спиране на доставките по "Северен поток 1" - жизненоважен газопровод за снабдяването на европейците, които се опасяват от енергийна криза тази зима, отбелязва АФП.

"Тези санкции доведоха до ситуацията, в която се намираме в момента", посочи говорителят на Кремъл на телефонна пресконференция. Той също така отхвърли категорично "непрестанните опити" на Запада "да хвърли вината" върху Москва.

Според Песков "Западът, в конкретния случай Европейският съюз, Канада и Великобритания, са отговорни за това, че ситуацията стигна дотук". Той за пореден път оправда спирането на руските газови доставки към Германия по "Северен поток 1", обявено в петък, със сериозната нужда от поддръжка на последната работеща турбина. "Тя не функционира добре, стават повреди. Това води до спиране на доставките", коментира говорителят на Кремъл.

Руският газов гигант "Газпром" обяви в петък, че са открити течове на масло в турбината по време на проверка в една от помпените станции, намиращи се в Русия.

Русия твърди, че санкциите, наложени й от западните страни след началото на офанзивата в Украйна, възпрепятстват връщането на турбина "Сименс", която беше изпратена в Канада за ремонт. Според Германия, където в момента се намира турбината, именно Русия възпрепятства връщането на тази ключова за газопровода част, отбелязва АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.