Обвинението е в държавна измяна

Руски журналист беше осъден на 22 години затвор за държавна измяна. Според прокурорите 32-годишният Иван Сафронов, бивш военен репортер във вестниците "Комерсант" и "Ведомости", е разкрил държавна тайна. Журналистът е бил и съветник на ръководителя на руската космическа агенция.

Той беше арестуван през 2020-а година и обвинен в разкриване на класифицирана информация. Поддръжниците на Сафронов твърдят, че делото е отмъщение за репортажите му, които разкриват подробности за международните оръжейни сделки на Русия.

„Не мога да нарека тази присъда по друг начин, освен неадекватна. Изтъркани фрази за незаконни действия и безпочвени обвинения, които не могат да отразят целия абсурд, който се случи днес, и на който всички ние сме свидетели”, смята адвокатът на подсъдимия Дмитрий Качев.

„Тази присъда е безпрецедентна. Ваня  не е рецидивист, Ваня не е престъпник. Никого не е убил, изнасилил или ограбил,  не е организирал групировка. В нашата държава маниаци и педофили не получават толкова години затвор, колкото дадоха на Ваня Сафронов - добър журналист, достоен човек. Просто безпрецедентно”, каза Арина Бородина, бивша негова колежка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.