Новите правила се въвеждат с цел безопасност и опазване на околната среда

Германия е единствената страна в Европа, която няма общо ограничение на скоростта по магистралите.

„Колкото по бързо, толкова по-добре”. За много германци, шофирането означава пълна газ, голяма свобода.

„Прилив на чист адреналин през цялото време. Усещането е като при излитане на самолет, когато залепваш за седалката си. Има отпускащ ефект, като вид наркотик, като законен наркотик”, разказва Кемал Сак от град Аахен. Той  и брат му Джем настройват колите така, че да карат възможно най-бързо.

Град Аахен е един от градовете, в които максималната скорост в населеното място,  вече е 30км/ч.

 „Където е необходимо, където става дума за безопасността на хората и особено на децата и учениците сутрин, абсолютно правилно бих казал. Но има достатъчно места, където това  не е необходимо. Забелязва се, че това не е свързано с ограничения на скоростта и безопасността на хората, а нека просто да го наречем произвол, чист произвол ”, коментира Джем Сак.

Според градския съвет на Аахен,  ограничението от 30км/ч по важните пътища, прави града безопасен, чист и благоприятен за климата. Федералната агенция по околната среда потвърждава положителния ефект от по-бавните автомобили.

„Просто е по-безопасно за всички хора, които се движат и разхождат тук”, коментира жител на Аахен.

„Мога само да препоръчам на всеки, който все още не е пробвал, да се качи на колело и да поддържа скорост под 30км/ч”, съветва други жител на германския град.

За Кемал, звукът на колите му, е като музика за ушите.

„Тази кола, определено ми е любима, абсолютно. Имам я повече от десет години. Много работа, любов и време съм вложил в нея. ”

За Кемал Сак, опазването на климата не е на дневен ред.

„В съседство, в Белгия карат стари коли и дизели, които наистина унищожават околната среда”, казва Кемал.

Марвин  Кринкс не споделя мнението на Кемал. Той е страстен колоездач и не разбира защо някои от шофьорите се противопоставят на ограничението от 30км/ ч.

„Мисля, че процентът на спазващите ограничението е сравнително нисък в Аахен . Не знам дали карат прекалено бързо, но определено не спазват правилата.”

Всеки, който има бърза кола, иска да покаже какво може тя. Кемал и неговите приятели са измислили, как да настройват колите, така че, да минават много бързо през голямо кръгово.

„За целта трябва мощ и задно задвижване”, казва Кемал.

„Безопасността е на първо място, разбира се, но всички знаем, че не винаги става въпрос за безопасност. Това е просто ограничаване на хората, особено хората, които обичат да шофират, които обичат да настройват колите си и да се забавляват с тях на пътя.”

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте и материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.