Доц.Чобанов и проф.Петков за Съединението

„Днес е една много специална дата за българската история, едно чисто българско събитие. 6-ти септември е постижение на българския дух преди всичко. Това е волята на българското общество, както в Княжеството, така и в тази територия, която тогава се нарича Източна Румелия, за обединение в името на големия български национален интерес”. Това коментира историкът доц. Тодор Чобанов, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Най-доброто ми пожелание е от утре до следващия 5 септември да не забравяме такива дати. Хубаво е да правим паралели, но не трябва да забравяме, че това, което е минало, там си остава. Урокът е, че големите успехи на българската държава, а те не са много, винаги се случват при макар и временно стихване и прибиране  на партийните лакти. Всички политически играчи временно се събират под крилото на тази голяма цел и само след няколко месеца, когато тя става международно- правен  факт, отново изпадат в партиен разкол. Ако днес имаме истинска национална цел и партиите я следват, може би ще доживеем ново Съединение”, каза проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Комитет “Родолюбие“ пресъздава паметни събития от Съединението (ВИДЕО)

Според  доц. Чобанов, организацията, която се създава, този български таен революционен комитет,  следва най-добрите практики от българското Възраждане и от дейността на Левски и другите дейци за национално освобождение.

„Идеята е да се създаде голяма, устойчива мрежа, благодарение на която всъщност да се осъществи Съединението. Пренася се моделът на Левски, работата, която е вършена години наред, в едни по-нови условия, и то- успешно. Имаме създаване на мрежа, водят се разговори с най-различни фактори, трябва да подчертаем и ключовата роля на българския княз Александър I. Без неговата благословия за всичко това, Съединение нямаше да се случи. Князът поема огромен личен риск и на тази дата е редно да му отдадем дължимата  почит”, допълни Чобанов.

По думите на проф. Петко Петков, Александър I не просто участва, той гарантира, доколкото има някаква политическа подкрепа преди да се случи акта на Съединението, с трона си и престола си успеха на Съединението. Професорът смята, че трябва  да гледаме на нашата история с български очи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.