Това е една от най-паметните дати в българската история

Отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-паметните дати в българската история. Чествания има в цялата страна, а кулминацията е в Пловдив.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пловдив

Честванията в Пловдив започнаха рано сутринта. По традиция, пловдивският митрополит Николай отслужи молебен, а след това бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Гаврил Кръстевич.

„Гаврил Кръстевич е човекът, който е съставил и поднесъл на султана за подпис фермана за учредяване на Българската екзархия. В него той лично е начертал границите на екзархията, които после стават и граници на Санстефанска България”, обясни пловдивският митрополит.

Историк: Хората в Пловдив са живеели добре, но са имали нужда от свобода

През целия ден в Пловдив ще има различни събития. Довечера гостите и жителите на града ще могат да видят възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

Мъже, жени и деца ще участват в представление, което възкресява спомените за Съединението. Общо 80 души се очаква да вземат участие във възстановката.

В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война. Кулминацията на празника е в 20:30 ч., когато ще има тържествена заря-проверка.

Варна

Варна също отбеляза Съединението с празнично шествие. То потегли от емблематичното място, от което княз Александър Батенберг за първи път официално оповестява новината за Съединението.

Шествието стигна до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където беше отслужена заупокойна молитва и се проведе военен ритуал.  

„С дата 6-и септември нашите политици показват как могат да пренебрегнат своите политически виждания и партии в името на националния идеал. Нещо, което, може би, днешните политици трябва да вземат като пример”, каза Траян Димитров от Регионалния исторически музей във Варна.

Враца

С военни почести и във Враца почетоха Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред Паметника на загиналите за националното обединение военни и граждани положиха венци и цветя. 

В града още помнят, че преди 137 години Враца е сред първите на север от Балкана, които изпращат поздравителни телеграми за Съединението.

София

В София се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството. В столицата беше отдадена почит към дейците на Съединението.

По традиция честването е пред костницата на княз Александър I Батенберг, който е начело на младата българска държава на 6-и септември 1885 година.

Десетки жители и гости на София, както и официални лица, се преклониха пред паметта на Александър I Батенберг и поднесоха венци и цветя.

Шумен

Съединението тържествено се отбелязва и край Шумен. Въпреки че е на близо 300 км на север от Пловдив регионът всъщност е с важна роля.

„Княз Александър I Батенберг е обявил тук своето твърдо „да” да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия, да подкрепи своя народ”, разказа  историкът Милена Георгиева.

Хасково

С общоградско хоро в Хасково отбелязаха Деня на Съединението. Традиционно на подобни празници след официалната церемония в града следва веселие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.