При инцидента има загинал

Изясняват се причините за тежката верижна катастрофа между три автомобила, станала на пътя София-Самоков край Панчарево във вторник вечерта. При сблъсъка има загинал и деветима ранени, четирима от които са в тежко състояние. 8 от постралите са на възраст под 19 години.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„В посока Панчарево шофьорът на лек автомобил губи контрол над управлението и колата навлиза в насрещното платно. Възможно е да е предприето изпреварване, въпреки че това е забранено. В автомобила са пътували момче и момиче, които се прибирали от семейно тържество. Зад волана е било момчето. То умира на място. Има версия, че е употребил алкохол, но това ще покажат назначените експертизи. В района се предприемат и много неправилни изпреварвания, въпреки че маркировката го забранява”, заяви в ефира на „Здравей, България” експертът по пътна безопасност Диана Русинова. 

По думите ѝ автомобилът, в който са се врязали младежите, се е движил с 90 км/ч. След челния сблъсък в тях се врязва и трета кола.

„Във втория автомобил е имало четирима души. Двама от тях са в тежко състояние. Те са били в предната част на колата. Другите са с по-леки наранявания. По-леко пострадали са и пътуващите в третия автомобил. Загиналия всъщност е шофьорът на първата кола, а спътничката му е с тежки наранявания и множество фрактури”, посочи Русинова.

„Вината е в шофьора, който навлиза в лента за насрещно движение и челно се удря в движещия се срещу него автомобил. Водачът е на 33 години. Резултатите от кръвните му проби за алкохол и наркотици все още не са излезли”, заяви зам.-директорът на "Пътна полиция" към СДВР Радослав Начев.

Малко по-късно през деня шефът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров даде повече информация за състоянието на ранените, които са приети за лечение в спешния институт. "При нас са постъпили четирима души - две деца и двама пълнолетни. Едното момче е с голяма травма на главата, но е вън от опасност. Настанено е в детска неврохирургия. Другите две момчета са обработени в шокова зала и освободени за домашно лечение. В много тежко състояние е 29-годишна жена с полифрактура. Тя е претърпяла операции за спиране на кръвоизливи в коремната област. Ще бъде настанена в реанимация”, каза д-р Димитров.

В столичната болница "Света Анна" пък са настанени три момичета - на 14, 16 и 18 години. Всички те са с тежки съчетани травми, каза д-р Славчо Близнаков, директор на "Света Анна". 18-годишната пострадала е настанена в Неврохирургия с травми на мозъка и лицевите кости и фрактура на ръка. Мейното състояние е стабилизирано.

16-годишното момиче е докарано в болницата в кома, с черепно-мозъчна травма, наранявания на гърди и корем, фрактури и на двете бедра. Оперирана от коремните хирурзи с голямо количество кръв в стомаха, отстранен е и далакът й.

Третото момиче също е в реанимация с опасност за живота. Тя е с гръдно-коремна травма и фрактура на тазобедрена става. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.