Къде се намира София в класацията

Рекорден ръст на сметките за ток и газ в европейските столици за последната година. От август  2021 средно сметките за газ са скочили със 110%, като София е на едно от първите места. При сметките за ток ръстът е средно с 54%.

Изследването при газа показва, че най-висока цена плащат жителите на Амстердам - над два пъти над средната европейска. Ако погледнем къде има най-голям скок в проценти, то София е на първо място - газът е с 45% по-скъп от юли и над 178%, в сравнение с преди една година. След София е Атина, където увеличението е 41% и Брюксел - 39%.

София не е включена в класацията за най-скъпите сметки за ток. Рекордът по скок на цената държи южната ни съседка Гърция - 34%. Причината е скок на енергията, енергийните данъци и компоненти. Атина е следвана от Брюксел и Талин, където ръстът е 26%, и Амстердам - 22%

Според експерти в България на цените най-тежко влияе непоследователната политика в енергетиката. Варианти за излизане от газовата криза има, но страната ни трябва да вземе твърдо решение към кои от тях ще се насочи, смятат те.

„Прехвърляме от едната страна в другата, затваряме „Газпром” взимаме танкери, махаме танкери, взимаме „Газпром”. В нашата позиция има някакъв тотален хаос”, е мнението на експерта Борис Петров.

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас

Според анализатора Юлиян Попов страната ни трябва да обърне поглед и към Турция като вариант за доставки на газ. „Газпром” не е надежден доставчик. Много са важни отношенията с Турция. Тя има огромен капацитет за внос на втечнен и тръбен газ и не си нарушава отношенията с Русия”, обясни той.

Експертите смятат, че не трябва да бъде изключван категорично и вариантът за добив на шистов газ. „Трябва да се проучи много добре отново. По-хубаво от собствения добив няма”, категоричен е Петров.

Цените на природния газ в Европа скочиха с 26%

Експертите прогнозират, че България ни няма да е толкова силно засегната от газовата криза, колкото други европейски страни. „Тази криза на нас ни се отразява много добре, защото сме огромен износител на енергия”, уточни Попов. Затова имало и пари за помощи, но не на калпак, добавят експертите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.