Лекарите продължават да се борят за живота на част от пострадалите

Тежка катастрофа с много ранени беляза изминалата нощ. При инцидента в столичния квартал „Панчарево” са се ударили три коли. На място е загинал един от шофьорите.

Общо 8 души са ранени, като 7 от тях са на възраст под 19 години. Четирима от пострадалите са в критично състояние, казаха от болниците, където са били докарани по спешност снощи.

Чакат се пробите за алкохол на шофьорите, но според запознати има подозрения, че причинителят на сблъсъка е бил пиян. Потвърдено е, че той има над 20 нарушения на пътя.

Прокуратурата с подробности за тежката катастрофа в Панчарево

22:00 часа във вторник. След празненство в ресторант в „Панчарево”, 33-годишният Александър Илиев и приятелката му се качват в автомобила си и тръгват в посока София. Шофьорът губи контрол над управлението и навлиза в насрещното. Следва челен сблъсък с лек автомобил. В него се удря трета кола. Александър издъхва на място.

Минути преди катастрофата, синът на Маргарита е бил с Александър и приятелката му на празненството.

„Те са излезли отвън, нещо се спречкали с приятелката си. След 10 минути излиза и синът ми и не вижда никой”, разказва Маргарита. Според нея шофьорът е употребил алкохол.

„Приятелката му затова не е пила. Такъв е бил замисълът - да ги върне после. Те са и четиримата от тук, обаче господ нещо друго е бил предвидил”, казва Маргарита.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Кръвна проба трябва да установи дали шофьорът е употребил алкохол.

„Към момента резултатите от кръвните проби не са готови, изисква време да станат. И ще  покажат имало ли е наличие на алкохол в кръвта”, каза Радослав Начев, зам.-директор на Пътна полиция – СДВР.

Пострадалите са общо осем души, петима от тях – непълнолетни, а двама – на по 18 години. 29-годишната приятелка на Александър е в критично състояние. Младежите от двете потърпевши коли са приятели, разказва майката на едно от децата, което се е возило в третия автомобил.

„Те са приятели. От 14 до 18 години са всичките седем деца. Двете деца, които са карали двете коли са на 18 години, скоро са взели книжка”, разказва Таня Найденова, майка на 16-годишно момче, пострадало в катастрофата. „Това момче, което е починалото, отгоре се е появило с бясна скорост, засякло ги е, ударил е предната кола с другите приятели на сина ми и те отзад са се ударили в тях. И вече натам е най-страшното”, разказва още Таня Найденова.

Веднага след катастрофата тя е тръгнала към мястото.

„Прегледаха децата, отидохме след това в „Пирогов”, там прегледаха моя син и 18-годишното момче, което е карало. Установиха, че е в състояние, в което могат да се приберат и ни пуснаха”, заяви Таня Найденова.

Един загинал и 8 ранени при тежка верижна катастрофа край София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред първите, пристигнали на мястото, е и пътният експерт Диана Русинова.

„Доста тежка катастрофа, имайте предвид, че двигателят на белия автомобил, който е влязъл в насрещното, беше влязъл почти при шофьора”, обясни Диана Русинова.

Лекарите през целия ден днес продължаваха да се борят за живота на част от пострадалите.

„Има 16-годишно момиче, което е в крайно тежко състояние, докарана е в кома. Две от момичетата са с реална опасност за живота”, обясни д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна”.

„В много тежко състояние е 29-годишна млада жена, която е с полифрактура”, обясни д-р Валентин Димитров от „Пирогов”.

На този етап е ясно, че двамата 18-годишни шофьори нямат вина за катастрофата.

„Те не са виновни, вината не е в тях. Вината е на шофьора, който навлиза в лентата за насрещно движение”, каза Радослав Начев.

33-годишният шофьори има общо 23 нарушения на пътя в миналото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.