Колеги на загиналия се наложило да ги вадят принудително от морето

В сряда 69-годишен спасител на плажа почина, след като извади от морето в „Слънчев бряг” три давещи се жени. Мъжът ги извел на пясъка, след което му прилошало и починал.

Иван Георгиев е началник „Водно спасяване” на плаж „Слънчев бряг”. По думите му жените, станали причина за смъртта на водния спасител, четири пъти създавали предпоставки за инцидент. Точно толкова пъти колеги на загиналия се наложило да ги вадят принудително от водата. И трите жени са украинки - две сестри и майка им.

През същия ден морето било бурно, вълните били високи над 2 метра, а флагът - червен. Трите жени не се съобразили със забраната за къпане в морето. Едната влязла по-навътре и започнала да се дави. На помощ се притекъл един от най-опитните водни спасители.

Спасител почина, след като извади давещи се жени в „Слънчев бряг”

„Колегата се опитвал да помогне на украински туристи, които грубо са нарушили флаговата сигнализация и са влезли доста зад зоната на спасяване - може би на 60-70 м във водата. След 50-ия метър вече става дълбочината около 2,50, над 3 метра и човекът с много усилия е успял да ги извлече долу-горе, това е разстояние от около 10-15 м.”, каза Митко Колев, който е обектов ръководител плаж „Слънчев бряг”.

На помощ на 69 годишният воден гард се притекъл колегата му от съседния пост Дончо Карагьозов. Започнали незабавни действия за спасяване на водния гард. На място пристигнали два медицински екипа, но не успели да му помогнат. След суматохата нямало следа от спасените туристки, без да се поинтересуват от състоянието на водния спасител.

През активния сезон за централния плаж в черноморския курорт отговарят близо 50 спасители, казва Иван Георгиев. В момента те били около 30. Според него една от основните причини за трагичния инцидент е непокорността на туристите. Водните спасители настояват за промени в наредбите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.