Темата дискутираха експерти в ефира на „Здравей, България”

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас. Новината съобщи в сряда изданието „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия. Български екперти пък коментираха темата в ефира на „Здравей, България”.

Според бившия посланик на България в Русия и политически и енергиен експерт - Илиян Василев Москва не може да си позволи да спре изцяло износа на газ. А въпреки кризата, цените в САЩ падат, защото „те никога не са спирали да инвестират в производство”.

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас

Икономистът Евгений Кънев обясни, че освен въвеждането на таван на цената, ЕК има и друга идея – разделянето ѝ на зони. Втората опция е Европа да се раздели на зони – Замисълът е „зелените” зони да преливат газ към „червените”, които нямат никакви осигурени количества.

Според Кънев ще отнеме време, докато се усети ефектът от евентуалното налагане на таван на цените.

„Очевидно Путин вижда, че с червената армия няма да може да превземе Украйна и затова се опитва с най-голямата си ракета „Газпром” да гръмне по Европа и да накара европейците да се откажат от подкрепата си за Киев”, коментира бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски.

„Цената на „Газпром” ще расте. А когато газът поскъпва, поскъпва и електроенергията. Трябва да мислим за двустепенно ценообразуване – да се изнася по-скъпа енергия за външния пазар, а по-евтината да остава за нас”, заяви икономистът Кузман Илиев.

Илиян Василев смята още, че Москва е впрегнала всичките си ресурси, за да стимулира бунтове на различни места в Европа заради високите цени. „Това ще бъде жестока битка. И в тази битка ЕК дава някои възможни решения”, каза дипломатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.