Президентът покани на среща представители на ръководството на енергийната компания

Президентът Румен Радев прие на работна среща на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната.

„Лукойл” е важна част от българската икономика, голям работодател и основен търговец на горива. От тяхната стойност до голяма степен зависи развитието на икономиката и инфлационните процеси. Високите цени са сред водещите причини за поскъпване на всички стоки и услуги, което свива потреблението и носи загуби и за производителите”, каза държавният глава.

И подчерта, че предстоящата среща между управата на „Лукойл” и нашето правителство е „добра възможност да се набележат мерки за борба с инфлацията в полза на българския потребител".

Директорът на "Лукойл" загина след падане от шестия етаж на болница

Румен Радев напомни, че за намаляването на инфлацията важна роля може да изиграят по-евтини горива. „От стойността на произвежданите горива зависи и развитието на икономиката и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение на компанията по време на кризи”, каза той.

С анос за среща между „Лукойл” и служебното правителство Радев поиска намирането на решения, които да са в полза на българския потребител. 

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за скока в ръста на цените, което е загуба не само за потребителите, но и производителите”, заяви той.

„Лукойл” потвърди, че се търсят възможности за българския пазар, а бъдещето в отношенията виждали в три периода.

„Първият период - ембаргото на руския нефт. Вторият период – е от 05.12 тази година до 31.12.2024 г., когато ще започнат да действат санкциите и третият период - как ще се развива вътрешният пазар, като се има предвид „Нефтохим Бургас” след 2024 г. и следващите години”, посочи президентът на „Лукойл” Вадим Ворибьов. 

Тогава България вече няма да е изключение от ембаргото за руския петрол. „Ние се договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки в по-кратък период от време за поддържане на икономиката”, добави Ворибьов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.