Лекари препоръчаха на монарха да почива, изразиха притеснения за здравето ѝ

Британският принц Чарлз и принц Уилям вече са в замъка "Балморал", резиденцията на кралица Елизабет Втора в Шотландия, след като по-рано в четвъртък бе съобщено, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщиха световните агенции. "Ройтерс" разпространи кадри от пристигането на членове на кралската фамилия на летище "Абърдийн". С частен самолет там кацнаха принцовете Уилям, Андрю и Едуард.

Лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка "Балморал", се казваше в изявление на Бъкингамския дворец, публикувано по-рано днес.

Бъкингамският дворец отмени смяната на караула

Малко след това бе съобщено, че принц Чарлз и принц Уилям отиват към "Балморал". После бе съобщено, че в "Балморал" е пристигнал и принц Андрю, вторият син на кралицата. След него там дойдоха и другите две деца на кралицата - принцеса Анна и принц Едуард. Към "Балморал" са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган.

Малко след това Бъкингамският дворец поясни, че кралицата се чувства добре, че лекарите са й препоръчали да си почива и че Чарлз вече е при нея.

Снимка: БТА

"Цялата страна е притеснена" от новините за здравето на кралицата, заяви новата британска премиерка Лиз Тръс. "Мислите ми - и тези на всички жители на Великобритания - са с Нейно величество кралицата и  семейството ѝ".

Кралицата отмени заседание на консултативния си съвет по препоръка на лекарите

Тръс бе назначена за премиер от кралицата във вторник, но  Елизабет Втора реши да остане в "Балморал", вместо да се връща в Лондон, където обикновено се извършва предаването на властта, припомня АФП. На публикуваните снимки от церемонията по назначаването на Тръс се виждаше как усмихнатата кралица се подпира на бастун и се ръкува с новия премиер.

Снимка: БТА

След като преди година прекара една нощ в болницата за неуточнени изследвания, кралицата се появява все по-рядко на обществени места. От месеци насам тя прехвърля все по-голяма част от функциите си на сина си Чарлз.

В началото на юни британците отбелязаха с четиридневни празненства 70-ата годишнина от управлението на Елизабет Втора, която е и най-възрастният действащ монарх в света.

NOVA NEWS предава на живо събитията около влошеното здравословно състояние на кралица Елизабет Втора. 

Информационният канал предава на живо от шотландския замък Балморал, където се събра цялото семейство на британската кралица, както и стотици граждани. NOVA NEWS ще излъчва извънредните новини на CNN, посветени на водещата световна новина с превод на български. Извънредното излъчване започва в 20 часа и ще следи събитията през цялата вечер.

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА