Ежедневието на кралицата е било продиктувано от официалните дела, но и от предпочитанията й

Ежедневието на кралицата е било продиктувано както от официалните дела, така и от нейните собствени предпочитания, посочва Ройтерс. Агенцията описва деня на Елизабет II.

Сутринта й започваше рано, в 7,30 ч., когато се събуждаше от сън в двореца, готова за чаша прясно сварен чай.

Прилежно облечена кралска прислужница донасяше поднос с две масивни сребърни канички, съдържащи любимата на кралицата напитка "Ърл Грей" и гореща вода за доливане.

Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора

Имаше мляко, но без захар, и няколко бисквити преди истинската закуска. Чашата и чинийката бяха от костен порцелан, имаше и ленена салфетка с кралския шифър "EIIR". Прислужницата поставяше подноса на нощното шкафче, открехваше завесите и включваше радиото.

Кралицата предпочиташе програмата "Днес" на Би Би Си. След това прислужницата отиваше в съседната баня и подготвяше банята на кралицата. По коридора по-нататък, в апартамента си, херцогът на Единбург предпочиташе да си вземе душ и да пие черно кафе.

Докато кралицата се къпеше, нейният гардеробиер приготвяше първия тоалет за деня в съседната гардеробна. Понякога на кралицата ѝ се налагаше да се преоблича по няколко пъти на ден, в зависимост от ангажиментите ѝ. След като се облечаше, фризьорката на кралицата разресваше и подреждаше косата ѝ в познатия ѝ стил.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

Закуската се сервираше в 8,30 ч. сутринта в личната трапезария на кралицата на първия етаж с изглед към градината на двореца.

Репортер на "Дейли Мирър", който през 2003 г. успя да преодолее охраната на двореца, за да получи работа като лакей, е източникът на голяма част от това, което е известно за това време на кралското хранене, посочва Ройтерс.

Всеки предмет имаше точно определено място, всичко беше донасяно от лакей с фрак, който следваше подробни планове къде да постави нещата. Кралицата обичаше препечен хляб със светъл мармалад, въпреки че често се случваше да храни с него коргитата и доргите.

Тя четеше "Дейли телеграф", както и "Рейсинг пост", но преглеждаше в интернет всички сутрешни вестници и също така получаваше всеки ден партида изрезки от пресата. Разговорите се насочваха към официалните ангажименти за деня, но често бяха сведени до минимум.

Всеки делничен ден в 9 ч. сутринта, докато кралицата пребиваваше в Бъкингамския дворец, Уиндзор, двореца Холирудхаус в Единбург или в замъка Балморал в Шотландските планини, за нея свиреше гайдар с килт.

Ключови дати в живота на кралица Елизабет II

Към 9,30 ч. кралицата обикновено сядаше на бюрото "Чипендейл" в дневната си, която служеше и за кабинет. На бюрото ѝ имало две мастилници: с черно мастило за подписване на официални документи и зелено за лични писма. Винаги използваше черна попивателна хартия, за да не може никой да види какво е написала, а канцеларските ѝ материали се съхраняваха в кожена папка с кралския герб.

Кучетата й бяха донасяни при нея след сутрешната им разходка. Всеки ден на бюрото ѝ се получаваха между 200 и 300 писма от граждани. Кралицата избираше някои от тях, за да ги прочете сама и да каже на служителите си как би искала да им се отговори.

На практика на всяко писмо отговаряше персоналът в кабинета на личния ѝ секретар или някоя от придворните дами. След това кралицата виждаше поотделно двама от служителите си, включително личния си секретар сър Едуард Йънг, с дневния набор  от официални документи, като този процес отнемаше около час.

След кратък поклон Йънг се обръщаше към кралицата с "Ваше Величество". Впоследствие той я наричаше "госпожо" и предлагаше информационни бележки за ангажиментите и лицата, с които кралицата трябваше да се срещне.

Всеки ден от всяка година, където и да се намираше, кралицата получаваше от министрите на правителството и от представителите си в Общността на нациите и в чужди държави информация под формата на политически документи, документи на кабинета, телеграми на министерството на външните работи, ежедневно резюме на събитията в парламента, писма и други държавни документи. Те се изпращаха до нея от личните секретари в известните "червени кутии".

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

Всички тези документи трябваше да бъдат прочетени, а когато беше необходимо - одобрени и подписани. Ако в двореца се очакваха гости, се извикваше икономката и се вземаха мерки.

По-късно сутринта дежурната дама на кралицата биваше извикана в дневната и помолена да отговори на кореспонденцията. Сутрин кралицата често приемаше чуждестранни дипломати, които представяха своите пълномощни писма, висши военни при назначаването или пенсионирането им, както и английски епископи и съдии при назначаването им. Всяка частна аудиенция траеше между 10 и 20 минути.

Понякога кралицата завършваше сутринта на среща с няколко министри от правителството на заседание на Тайния съвет. В дните на инвеститура кралицата се преместваше в балната зала на двореца в 11 ч., за да връчи отличията на едночасова церемония.

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

В последните години принцът на Уел и херцогът на Кеймбридж поеха нейните задължения по инвеститурата. Ако прекарваше сутринта в ангажименти извън работното си място, кралицата посещаваше до три места преди обяд. Кралските "дни на отсъствие" отвеждаха кралицата, често придружавана от съпруга си преди оттеглянето му от публични зцадължения, извън Лондон, като понякога нощуваше в кралския влак, за да изпълни целодневни ангажименти в даден град или регион.

Когато си беше у дома в Бъкингамския дворец, тя обикновено обядваше сама, макар че понякога е поканена придворна дама. На всеки два месеца тя и херцогът канеха десетина гости от най-различни среди на неофициален обяд.

Веднага след обяда, ако има време, кралицата обичаше да се разхожда в градината на двореца с кучетата си, обикновено сама и необезпокоявана.

Понякога имаше ангажименти в следобедните часове, когато кралицата пътуваше до близко събитие или през лятото беше домакин на градинско парти. Поне три градински партита се провеждаха в Бъкингамския дворец, а четвърто - в двореца Холирудхаус в Единбург.

Когато кралицата излизаше за публични ангажименти, тя се подготвяше, като четеше бележки за това с кого се среща и какво ще прави. Когато беше в столицата, кралицата обичаше да се прибира в дворцовия си апартамент до 17:00 ч., за да пие чай. Сервираха й се сандвичи, кифлички и любимата на кралицата торта "Дънди".

Коргитата и доргите изяждали трохите, а понякога им предлагали и кифлички със сладко и сметана. 

Кои са бъдещите крале и кралици на Европа (ГАЛЕРИЯ)

След чая кралицата се връщаше на бюрото си за около час и, ако нямаше вечерни ангажименти, се оттегляше в личните си покои. В сряда в 18,30 ч. кралицата провеждаше аудиенция с министър-председателя след въпросите към министър-председателя в Камарата на общините по-рано през деня.

Това се променяше, ако кралицата или министър-председателят отсъстват. Денят се променяше или те разговаряха по телефона. Седмичната среща се провеждаше само когато парламентът заседаваше, а разговорите им оставаха строго поверителни.

В качеството си на държавен глава кралицата поддържаше тесен контакт с министър-председателя и с другите министри на короната. Тя беше домакин на държавните глави на страните от Общността на нациите и други страни, когато те посещаваха Великобритания, и приемаше други видни гости от чужбина.

Около 19,30 ч. пристигаше доклад за парламентарните заседания през деня и кралицата винаги го прочиташе същата вечер. Вечерята, когато нямаше гости и публични ангажименти, беше спокойна за кралицата и Филип, които предпочитаха да се преоблекат в удобни дрехи, а не в по-официални.

Кралицата не се интересуваше прекомерно от храната. Тя не се интересуваше много от супи или пикантни ястия и обичаше агнешко, печено говеждо, овнешко и сьомга.

Елизабет II зае второ място в класацията на най-дълго управлявалите монарси в историята

Тя се наслаждаваше на коктейл с джин и Дюбоне, а понякога пиеше вино с вечерята. Отпиваше учтиво глътка вино, ако ѝ предложат или за тост. Минералната вода "Малвърн" също беше любима на кралската особа.

През октомври 2021 г. беше съобщено, че Елизабет II - на 95-годишна възраст - е била посъветвана от лекарите да се откаже от вечерния си коктейл "Мартини", което да й помогне да се справи с натоварения си график и да пие алкохол само при специални случаи.

За да се отпусне, кралицата обичала да гледа телевизия, да решава пъзели и кръстословици или да играе скрабъл. Сред любимите ѝ телевизионни предавания през годините са "Последното лятно вино" и "Законът".

Но често тя прекарваше част от вечерта в работа по правителствени документи и документи на Общността на нациите. Тя била развила форма на бързо четене, за да преглежда огромния обем страници, които получавала.

Подобно на всички британски монарси, кралицата си води дневник от началото на управлението си и всеки ден пише по една страница. Обикновено кралицата си лягаше към 23:00 часа.

Тъмните тайни на британските монарси (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.