Това беше обявено от крал Чарлз Трети в първата му реч пред нацията

Херцозите на Кеймбридж, които наследиха титлата херцог на Корнуол от новия британски крал Чарлз Трети, вече са и принц и принцеса на Уелс. Официално това беше обявено от британския монарх в първата му реч пред нацията. Кои обаче са принц Уилям и Кейт Мидълтън? Принц Уилям, вече наследник на британския престол, с трите си деца, носи надежда за съвременна монархия, близка до британците, пише АФП.

Акаунтът им в Instagram с много последователи публикува в четвъртък вечер черно-бяла снимка на кралица Елизабет Втора, която почина по-рано същия ден в замъка Балморал. Обикновено акаунтът прави хроника на живота на това почти перфектно семейство, с много снимки на трите им деца - принц Джордж (9 г.), принцеса Шарлот (7 г.) и принц Луи (4 г.), чиито гримаси по време на честванията на юбилея на кралицата през юни бяха наслада за фотографите.

ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ: Децата на Кейт и Уилям в ново училище (ВИДЕО)

Съпрузите, които са четиридесетгодишни, се преместиха миналия месец в имението Уиндзор, където кралицата живееше постоянно след настъпването на пандемията от КОВИД.

В сряда от канцеларията на херцозите бе разпространен кратък видеозапис как пристигат пеша с децата си в новото училище, в което ще учат. Само един фотограф и един видеооператор са били поканени, защото младите родители се опитват да осигурят на децата си нормален и спокоен живот, казват близки до семейството.

През годините херцозите на Кембридж, които от четвъртък са херцози на Корнуол и Кембридж, плениха сърцата на британците с имиджа си на щастливо семейство, близко до обществото - далеч от детството на Уилям, чиито родители Чарлз и Даяна се разделиха и нападаха публично или от детството на новия крал Чарлз Трети, отгледан от гувернантки и образован в пансиони.

"Огромният интерес, който предизвикват, очевидно се дължи на факта, че те въплъщават бъдещето на монархията, но и на специфичния начин, по който те самите се справят", убеден е специалистът по кралски въпроси Ричард Фицуилямс. Според него Кейт и Уилям са станали майстори в съчетаването на формалното и неформалното.

Принцеса Шарлот – най-емоционалният зрител на състезание по плуване (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двамата често са снимани, хванати за ръце, на изискани приеми или на светски събития, като премиерата на филма за Джеймс Бонд. "Кейт отдавна вече е модна икона", каза Фицуилямс. Това помага много и на британската мода, и на имиджа на съпрузите.

Този бляскав имидж се балансира от спокойствието и лежерната им страна, близка до британците. Това се постига и чрез ангажиментите на двамата към каузи, които са важни за тях - психичното здраве за Уилям и ранното детство за Кейт. 

Двамата редовно "пропускат" в публичното пространство моменти от личния си живот като домакински дейности по време на карантината заради КОВИД или спортни занимания. Миналото лято принц Джордж бе заснет с родителите на среща на английски отбор по футбол, като кадърът предизвика коментари, защото момчето бе облечено в костюм и вратовръзка въпреки възрастта си.

Майка му поддържа имиджа на нормалност с небрежни снимки от всекидневието, на които Джордж носи спортна фланелка, Шарлот раздава хранителни помощи, а най-младият принц рисува с ръце. Така тя задоволява и несекващата нужда на медиите за снимки на семейството, като същевременно ги защитава от папараците, преследвали принцеса Даяна до смъртта й.

Портрет на Уилям и Кейт беше изложен в музей (ВИДЕО+СНИМКИ)

Принц Уилям е бивш пилот на хеликоптер и шофьор на линейка, който през 2017 г. се посвети изцяло на ангажиментите си към кралското семейство. Те се увеличиха напредването на възрастта на баба му кралица Елизабет Втора и дистанцирането от кръга на високопоставените членове на семейството на брат му принц Хари, който се премести със семейството си в САЩ и на чичо си принц Андрю, който бе помолен да стои в сянка заради връзките си с американски финансист, обвинен в сексуална експлоатация на непълнолетни момичета, който се самоуби в затвора.

Уилям е роден на 21 юни 1982 г., година след сватбата на родителите си принц Чарлз и принцеса Даяна и е отгледан колкото е възможно по-далеч от кралския "пашкул". Майка му принцеса Даяна прави всичко възможно Уилям и брат му Хари да видят "истинския живот", води ги в увеселителни паркови и в приюти за бездомни, които "принцесата на народа" подкрепя.

Принц Уилям казва, че майка му пеела с цяло гърло песента на тина Търнър "The Best", за да оправи настроението на синовете си, докато ги карала към пансиона за началото на учебната година.

Купонджия: Завидните танцови умения на принц Луи (ВИДЕО)

Разводът на родителите му през 1996 г. и смъртта на Даяна година по-късно, слагат край на безгрижния живот за Уилям, който тогава е на 15 години. След като завършва елитния колеж "Итън", той заминава за Африка, след това като военен отива в Белиз.

По-късно продължава обучението си в престижния университет "Сейнт Андрюз" в Шотландия, където следва история на изкуството и география.

Там се запознава с Кейт Мидълтън, дъщеря на бивша стюардеса, която създава със съпруга си семеен бизнес и стават милионери. Сватбата на Уилям и Кейт през 2011 г. е наблюдавана на живо от два милиарда души. Като родител Уилям не следва примера на баща си и сменя памперсите на трите си деца. Той рядко говори пред медиите и е установил дистанция с тях. 

Мюзикалните му вкусове покриват широк спектър - от английски поп, "Колдплей" до твърдия рок на австралийската група AC/DC. Принц Уилям е почитател на футбола, подкрепя "Астън Вила" и ръководи Английската футболна федерация.  Сред каузите, които подкрепя, е опазването на околната среда. Той учреди наградата "Ъртшот", която подкрепя финансово иновативни решения за борба с климатичните промени.

Вижте какво направи принц Луи по време на тържествата в чест на кралица Елизабет Втора (ВИДЕО)

Според данни от една от най-новите анкети на YouGov, Кейт е най-популярният член на британското кралско семейство след кралица Елизабет Втора. Следва я съпругът й, който далеч изпреварва баща си, вече крал Чарлз Трети.

"Смятам, че Уилям и Кейт в много отношения са огледално изображение на кралицата и Филип", каза за АФП журналистът Робърт Джобсън. Според него управлението на крал Чарлз "ще се възприема като преход към властта на сина му". Той е убеден, че херцозите на Кембридж "ще дадат на монархията - след толкова възрастни монарси, чувство за съвременност, вероятно нужна, за да се гарантира приемствеността й".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА