Вижте какво разказа археологът проф. Николай Овчаров

Крепостта „Мисионис” се намира на 7 км от град Търговище, на едно от възвишенията на Преславската планина. Градът е построен по времето на Римската империя. Бил е разположен на търговски път и е обитаван от десетки хиляди души.

„Градът възниква някъде около 5-6 век. Преди това също е имало град, в Римския период, но той се е намирал в подножието. Имаме широките централни улици, центърът, форумът и малките улички”, разказа проф. Николай Овчаров.

Първите сведения за древния град са на арабския географ Ал Идриси. Според него, Мисионис  бил голям търговски център, който е търгувал със Севера. Имало е търговски кантори в него. В града е била изградена и резиденцията на епископа на областта.

„Епископската резиденция е около 300 кв.м, което си е един хубав комплекс”, допълва проф. Овчаров.

Кулите са високи около 15 м, а  крепостните стени между 8 и 10 метра. Всичко е автентично. Туристите оставят икони на мястото, където е бил древният иконостас.

„Хората, които посещават това място, явно усещат някаква енергия и тук има над 30 икони. Палят се постоянно свещи”, разказа Стефан Иванов, който е ръководител на разкопките при Мисионис.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.