Украйна наруши основната снабдителна линия на Москва

Продължава мащабната украинска контраофанзива в окупираните от Русия територии. Киев публикува снимки на войници, които издигат националния флаг на страната на железопътната гара в Купянск - основната, която се използваше за снабдяване на руските сили в Североизточна Украйна. Репортер на агенция Ройтерс от мястото съобщава, че украинските войски патрулират по улиците на градовете в района на фона на кутии с муниции, изоставени от бягащите руски войски.

С връщането на град Купянск, е нарушена основната снабдителна линия на Москва, с което потенциално в капан остават хиляди руски войници. Отделно, от руското министерство на отбраната съобщиха, че войските на страната са се изтеглили от близкия град Изюм, за да могат "да се прегрупират".

"До момента въоръжените сили на Украйна са освободили и контролират около 30 селища в региона на Харков. В някои от селата в района продължават дейностите по проверка и обезопасяване на територията. Навсякъде, във всички нови села, които сме си върнали, сме върнали украинския флаг и безопасността на хората", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

"Хаймарс" бяха изключителни по отношение на възможността на украинците да поразят целите, които трябва да ударят в Украйна. Те използват тези оръжия по такъв начин, че да променят динамиката на бойното поле. Така че виждаме успех и в Херсон, виждаме известен успех в Харков. И това е много, много окуражаващо", подчерта министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.