Америка отдава почит на жертвите

21 години след атентатите на 11 септември САЩ отдават почит на жертвите. На този ден през 2001 година само за 102 минути четирите самолета отнемат 300 човешки живота. А общият брой на жертвите след атентатите достига 2977.

Президентът Джо Байдън ще отдаде почит в сградата на Пентагона. Съпругата му ще е в Шанксвил, щата Пенсилвания. А Камала Харис и съпругът й ще бъдат пред Мемориала за 11 септември.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

11 септември 2001 година, 08:35 часа, полет 11 на Американските авиолинии се отклонява от курса и се насочва към Ню Йорк. 10 минути по-късно машината се разбива между 93-ти и 99-тия етаж на една от кулите на Световния търговски център.

В същото време полет 175 на Обединените авиолинии също променя курса и се насочва към Ню Йорк. В 09:03 часа следва втори удар. Самолетът  поразява южната кула на емблематичния център.

Цял Манхатън изпада в паника.

Три минути след фаталния удар диспечерите губят връзка с екипажа на друг самолет. В 09:05 полет 77 на Американските авиолинии вече се е отклонил от курса си и се насочва към столицата Вашингтон. 30 минути по-късно машината поразява част от американската щаб квартира. Пентагона е в пламъци.

7 минути по-късно четвърти самолет се разбива в гориста местност на 20 минути от Вашингтон.

В Ню Йорк почти час след първата атака 110-етажната южна кула на търговския център се срутва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.