Багери за първи път от началото на бедствието влязоха в коритото на Татлъ дере

На десетия ден след потопа в Карловско -  в неделя багерите извадиха 30 коли от коритото на река Татлъ дере. Те са били отнесени на километри от село Каравелово. Десетки деца от пострадалите села, ще трябва да пътуват километри, за да посещават детска градина. Сградата на градината в село Каравелово е с подкопана стена и експерти ще решават, дали подлежи на ремонт.

Багери за първи път от началото на бедствието влязоха в коритото на реката. Откриха над 30 автомобила и много електроуреди, които стихията с мощна сила е влачила километри по течението надолу. 90 тежки строителни машини разкопаваха непроходимите улици, за да осигурят достъп до домовете на хората. А движещата сила  отново бяха доброволците – над 400 в цялата страна.

Сред откритите в коритото на реката коли е и тази на Георги Георгиев. Чисто нова, закупена преди 20 дни.

„В петък вечерта я отнесе. Даже не знаех дали ще я намеря. Обадих се на застрахователите. Казах им, че е изчезнала. Повърхностно щетите не са толкова големи, но двигателят и електрониката сигурно е заминала”, споделя Георги Георгиев.

БЕДСТВИЕТО В КАРЛОВСКО: Как върви разчистването на наводнените села

А в самото Каравелово, Ваня и Пламен се чудят как ще подготвят двете си деца за първия учебен ден. Едното е на 4, в детска градина, а другото на 10 години и ще е в трети клас. Държавната помощ от 375 лева ще дойде най-рано след месец.

„Нужни са много средства, а ние няма откъде да ги вземем в момента тези средства. Защото нямаме вече дом. Трябва да се справим с това”, твърди Ваня Пенчева.

Сградата на детската градина в селото е опасна. Конструкцията е подкопана след наводнението. Част от нея е хлътнала надолу. Всичките 10 деца ще бъдат преместени в Карлово. Осигурен е транспорт дотам и обратно.

 „В утрешния ден очакваме експерти, които трябва да дадат становище дали сградата е надеждна, дали ще бъде ремонтирана или ще бъде съборена”, заяви Славка Червенкова – кмет на село Каравелово.

Списъците с пострадалите семейства в Каравелово не са готови

18 са учениците от бедстващите семейства в Каравелово, за всички са осигурени учебни помагала и нови дрехи от дарители. „Има едно момиченце, което е в техникум и то все още не е със закупени учебници, но аз лично утре ще отида да ги закупя за него”, посочва Стефка Гунева, доброволец.

Водоснабдяването късно в събота е било възстановено, но поради голямото налягане тръбите се спукали. „Ако все пак водата тръгне, искам да знаят всички, че тя все още е негодна за пиене”, предупреди Ивайло Гагов- председател на Кризисния щаб.  

А животът за семейство Пенчеви започна от начало. Тя работи във ВМЗ- Сопот, а той в частна фирма. С доход от 1600 лева на месец едва ли ще се справят скоро. Домът на семейството е негоден за обитаване. Сега нощуват при роднини.

В разчистването на последиците от наводненията в понеделник ще се включат и над 100 военнослужещи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.