Осигурени са доставки на синьо гориво до края на 2023 г.

Подписан е договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”. По силата му, считано от 1 януари 2023 г., до края на годината всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени.

Факт вече е и преструктуриране, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лева, които „Топлофикация” дължи на БЕХ и „Булгаргаз”. „Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух”, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Енергийният министър с подробности за доставките на газ за "Топлофикация София"

Той настоява за компенсации, така че хората да могат да платят сметките си през отоплителния сезон. Според министъра на енергетиката обаче нови обезщетения без действащ парламент няма как да бъдат осигурени.

За оздравяване на „Топлофикация София” се търси международен инвеститор. Министърът на енергетиката Росен Христов уточни, че целта не е приватизация на дружеството.

Относно „Газпром” Христов коментира, че държавата все още не е получила конкретен отговор за доставки от Русия.

 

Екип на NOVA срещна 72-годишния Стефан Францов пред столичната „Топлофикация”. Мъжът  разказва, че като вземе пенсията-първо отделя парите за сметките и каквото остане за храна. За парно през зимата плащал по стотина лева на месец.

„Сега пак имах разправии и ми казват, че още сто лева им дължа. Аз живея в гарсониера. Представете си, ако е двустаен или тристаен апартамент. Това вече е абсурд”, заяви Стефан Францов.

По-високите цени на топлото ще усети съвсем скоро, затова се надява и на коменсации.

„Това просто е убийствено. Увеличение на парното с 40 %- това е много нещо. Нямам идея как ще се оправяме ние народа”, посочва стефан.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.