Електрозахранването е възстановено почти навсякъде

Водата в цялата община Карлово остава негодна за пиене и готвене, а употребата ѝ е позволена само за битови нужди. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.

Все още има къщи и дворове за разчистване и необходимостта от малогабаритна техника остава, особено в следващите дни, обясни пред БНР Ивайло Гагов, координатор на кризисния щаб в Каравелово:

"Да може да изравнява дворовете, да избутва настрани багажите на хората, които са, да ги изкара вънка по улиците, и тогава вече да ги качат в самосвалите, за да се извози всичко извън селото, за да могат да станат проходими улиците. Това ни е най-важното".

По нов план военните ще разчистват наводнените села в Карловско

Ситуацията в Богдан е подобна. "Ние имаме повече нужда в момента от малки бобкати и средни комбинирани машини. Проблем, който се очертава като най-сериозен, това ще бъдат големите и тежки аварии на ВиК-мрежата. Работят усилено работниците на ВиК, но просто проблемите са много и изключително сериозни", заяви кметът Христо Иванов.

Слатина има нужда от тежки машини. По думите на кмета Петър Делков, все още има четири къщи, които се наводняват, заради високото ниво на реката:

"В долния край на селото вече има вода, но тя е негодна за пиене. Ток има вече почти навсякъде".

Продължават усилията за разчистването и укрепването на речните корита. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени.

Предстои масирана дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове, за да не се допусне разпространение на заразни болести.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС