Хората се редяха с часове, за да се поклонят пред ковчега на монарха

След като се редяха на опашка с часове, за да отдадат почитта си на кралица Елизабет II, първите членове на обществеността, които минаха покрай ковчега на най-дълго управлявалия британски монарх, говориха за своята тъга в катедралата.

„Кралската четворка” се събра - какъв знак е това (СНИМКИ)

Кралица Елизабет II почина в четвъртък, 8 септември, във ваканционния си дом в Балморал в Шотландските планини. Ковчегът й беше пренесен по Кралската миля в шотландската столица в понеделник, за да лежи в катедралата "Сейнт Джайлс" в града за 24 часа.

„Беше много мирно, уважително и доста разстройващо“, каза 49-годишната бивша военнослужеща Дебора Линч, която беше на опашка със съпруга и дъщеря си.

Ясно е кога ще се състои погребението на кралица Елизабет Втора

„Наистина се радвам, че бях научена от моите родители колко много, колко важни са те (кралското семейство) и колко много са направили за тази страна", каза дъщеря й Фей.

Хиляди се наредиха на опашка отвън, за да влязат в катедралата, като хората трябваше да продължат да отдават почитта си през нощта. Друг военнослужещ, Шон Ландър, пътува от Дърам, за да отдаде почитта си. „За мен това беше онова чувство на гордост, че съм служил и съм изпълнил дълга си и дойдох да изразя уважението си“, каза Шон.

Кой ще се грижи за кучетата на покойната кралица Елизабет II (ВИДЕО)

Телевизионни кадри показаха хора, които бавно минават покрай ковчега, който беше покрит с кралския стандарт на Шотландия и увенчан с венец от бели цветя и Короната на Шотландия, исторически използвана за коронациите на монарсите на Шотландия. Някои спряха да се поклонят, докато минаваха, други изтриха сълзите си.

Във вторник, 13 септември, ковчегът ще бъде откаран със самолет до Лондон, където ще остане до 19 септември - деня на държавното погребение на Елизабет II.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.