Изследването показва намаляване на цените на хляба, като спрямо края на юни той варира между 1% и 11%

Намалението на цените на хляба е много далеч от обещаното и очакваното от потребителите. Несигурността на икономическата обстановка през зимата би способствала за нов ръст в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция спрямо началото на лятото. Това показва изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ, проведено в периода 29 август – 31 август 2022 г.

Изследването показва намаляване на цените на хляба, като спрямо края на юни той варира между 1% и 11%. Запазва се тенденцията на по-слаб спад в цената на типовия хляб. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в рамките на 8% - 11% спрямо края на юни. 

Ще поскъпне ли отново хлябът

Потвърждава се неравномерно намаляване на цените в страната - различията в темпа на понижение на потребителските цени са продиктувани от вида на търговския обект, вида на предлагания тип хляб и населеното място. По-силно изразено намаление се наблюдава при масовите потребявани разновидности на хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10,6 -10,9 %. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско. 

Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб, особено на тези, изискващи допълнителни суровини за производството си, вкл. микс от семена. В малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба предопределят по-слабия спад и то конкретно при най-консумираните видове хляб. 

Разликите в спада на продажните цени се запазват и по населени места, като в определени градове - Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас, се отчита по-сериозен темп на намаление включително и в малките магазини. Това отново може да бъде оправдано с изоставането на тези места в началото на въвеждане на мярката поради изчакването на търговците тя да бъде публикувана в „Държавен вестник“ и реално въведена в счетоводните практики. 

СЛЕД ПОСКЪПВАНЕТО НА ГАЗА: Ще има ли скок в цените на парното и хляба (ОБЗОР)

Според КНСБ намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. Изследването показва, че намалението е едва 30 ст.

Делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно общото намаление на цената на хляба, би следвало да бъде около 30% и към август цената за хляб „Бял“ да се търгува по 2,05 лв. за 1 кг, а този на „Добруджа“ – 1.95 лв. за 1 кг.

При брашното се регистрира по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се отчита намаление от около 11% в големите търговски обекти. Наблюдават се и регионални различия, като по-осезаемо облекчаване на потребителите има в Търговище, Добрич, Кюстендил.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА