Експертът коментира цената на парното и отводнителната система на София

„Функционирането на ”Топлофикация” както технически, така и по всякакъв организационен начин, е осигурено за зимния период. „Топлофикация” е критична за националната инфраструктура и единственият проблем е с натрупването на дългове”. Това каза Прошко Прошков, председател на комисията по инженерна инфраструктура в СОС, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Имаме договор с „Булгаргаз” до края на тази година. Предстои ни тежка зима. Цените се определят от КЕВР. На парното- два пъти годишно, на газа- всеки месец. „Топлофикация- София” поиска над 20% увеличение. КЕВР одобри 40%, без да го искаме. „Топлофикация” трябва да остане социално най-поносимата услуга”, обясни Прошков.

Енергийният министър с подробности за доставките на газ за "Топлофикация София"

На въпрос дали отводнителната система на София е достатъчно добра или трябва да се преоразмери, Прошков отговори: „Отводнителната система на София има проблеми при определени количества валежи. Имаме няколко стратегически документа, по които работим. Единият е Плана за действие за устойчива енергия и климат, другият е Плана за превенция на климатичните бедствия. Именно дъждовете и бурите  са посочени като фактор. Има нужда от разширяване на канализационната мрежа и покриване на кварталите, където това не се е случило. Това ще е един от сериозните проблеми в следващите десетилетия”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.