За това предупредиха министрите на енергетиката и екологията

Два български ТЕЦ-а замърсяват въздуха. За това предупредиха министрите на енергетиката и екологията. Според тях, ако двете централи продължат работа при досегашните условия, България рискува санкции от Евросъюза.  Двата ТЕЦ-а са „Брикел” край Гълъбово и „Марица 3” в Димитровград. Тази вечер жители на Гълъбово се вдигнаха на поредния протест срещу мръсния въздух.  

Министър Карамфилова: ТЕЦ „Марица 3" продължава да не работи

Държавата спира ТЕЦ „Марица 3”. Причината е замърсяването със серен диоксид, отчетено в Димитровград през последните дни. Постоянни проверки започват и в ТЕЦ „Брикел”. Той беше спрян с решение на миналото ръководство на МОСВ, но съдът отмени решението. България е заплашена от спиране на всички въглищни централи, ако не се вземат мерки със замърсяването на въздуха. 

Заради сериозните проблеми с мръсния въздух в Димитровград и Гълъбово, страната ни е на прага от сериозни санкции. Според европейския регламент годишно въглищните централи имат право на 24 дни, в които вредните емисии от тях са над нормите. За момента сме натрупали 23 такива случая. Така ако спешно не се вземат мерки, може да се стигне до спиране на всички въглищни ТЕЦ-ове. Това се равнява на 1/3 от производството на електроенергия.

„Още 2 нарушения и тази дерогация може да бъде отменена. Това би довело на практика до затваряне на всички въглищни мощности в държавата”, заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката. 

След няколко поредни дни, в които Димитровград беше обгазяван от ТЕЦ „Марица 3”, централата е спряна от РИОСВ. 

„Временното преустановяване на работата на ТЕЦ-а. И следващите мерки, които сме взели – пълни проверки и консултациите с експерти от МОСВ с цел те да приведат работата си в екологичните норми. Ако това не се случи, те ще трябва да останат затворени”, заяви Христов. 

От „Марица 3” обясняват, че са учудени от високите стойности на замърсяването. Въпреки това приемат спирането.

„За съжаление тези превишения, които са измерени, дали им вярваме, или не, те са факт. Така че ние предложихме до изясняване на обстоятелствата, които наложиха нашето спиране, да не работим”, заяви Юлиян Семерджиев, юрист на ТЕЦ „Марица 3”. 

Въпреки спирането на „Марица 3”, Христов е категоричен, че няма да има трус в енергетиката.

„ТЕЦ „Марица 3” със своите 65 мегавата е абсолютно незначителна част от енергийната система на страната, така че прекъсването на работата му по никакъв начин не влияе на енергийния баланс и енергийната сигурност”, заяви Христов.

ТЕЦ „Брикел” също остава под постоянно наблюдение, но работеща. Централата вече беше спряна веднъж от предишния кабинет. Съдът отмени решението впоследствие.

„Ежедневни проверки се правят, като съм командировала служители от регионалните инспекции от различни такива, не от Стара Загора. Всеки ден на бюрото си получавам отчет”, заяви Карамфилова. 

Протест и контрапротест за работата на ТЕЦ „Брикел”

Ако не се вземат мерки МОСВ са категорични, че отново ще затворят ТЕЦ „Брикел”. Същевременно в Гълъбово имаше протест и контрапротест срещу работата на ТЕЦ-а.

Според недоволните централата от години обгазява града, близкото село Обручище и другите населени места в региона. Протестиращите настояват ръководството на „Брикел” да подобри очистващите си инсталациите или да затвори ТЕЦ-а!  В същото време се събра и контрапротест от хората, които работят в ТЕЦ-а. Те заявяват, че не искат да загубят работните си места.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.