12 са приети за лечение в болница

65 ученици от Пловдив са със съмнение за хранително натравяне. 12 от децата - на възраст между 10 и 16 години, са настанени в инфекциозна клиника със силни стомашни болки, повръщане и разстройство. Учениците са от спортното училище „Васил Левски". По случая започва спешна проверка, която трябва да установи дали става въпрос за натравяне с храна, или проблемът е друг. Общо 194 деца са обядвали и вечеряли в стола на спортното училище в Пловдив във вторник.  

„Около 17.00-18.00 ч. след вечеря някои от тях са получили повръщане и разстройство. Докарани са тук и е започнало лечение. Консумирали са кебап и свинско със зеле“, обясни доц. Иван Балтаджиев, зам.-началник на Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги”.

Столът на учебното заведение е временно затворен.

„Не всички са яли от стола. Не можем да кажем откъде е това неразположение“, заяви директорът на училището Рушка Генова.

„Те са яли и от близките хранителни обекти. Трудно е да фиксираме точната храна, която може да има отношение към случая“, каза Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

От Агенцията по храните не откриха нарушения в хигиената на място.

„Взети са проби от готовата храна, които са изпратени в акредитирана лаборатория. Опитваме се да обхванем всички аспекти, за да направим анализ дали е, или не хранително натравяне“, обясни Диана Спасова, началник отдел „Контрол храни и граничен контрол”.

Резултатът от пробите ще стане ясен до два дни.

Информация: Петя Плачкова, Илиян Велков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.