Очаква се опашката да достигне над 16 километра

Огромна опашка се образува пред Уестминстърския дворец, докато хиляди хора чакаха възможност да видят ковчега на кралица Елизабет II.

Опашката се простираше през близкия мост Ламбет и по южния бряг на река Темза.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

На хората ще бъде позволено да отдаде почит на кралицата в постоянен поток, 24 часа в денонощието, по време на четири дни, които ще продължат до сутринта на погребението на 19 септември. Всеки, решил да прекрачи прага на Уестминстър Хол, за да отдаде почит на кралицата, разполага с точно 3 минути. 

Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на 6-часови смени. Поклонението беше спряно за кратко през нощта заради репетиция за погребението и за около час в Уестминистър Хол не се допускаха граждани. А един от гардовете припадна от преумора.

Последното пътуване на кралица Елизабет II е най-следеният полет в историята (ВИДЕО)

Правителството предупреди, че опашката може да достигне до 16 километра по южния бряг на реката, извивайки се покрай забележителности като гигантското виенско колело „Лондонското око“ и реконструкцията на театър „Глоуб“ на Шекспир.

Министърът на културата Мишел Донелан каза, че някои хора може да се наложи да чакат на опашка до 30 часа, за да минат покрай ковчега преди погребението в понеделник.

Принцеса Ан за кралицата: Имах щастието да споделя последните часове от живота ѝ

Говорейки пред хората на опашката, архиепископът на Йорк Стивън Котрел иронизира: „Ние почитаме две големи британски традиции, да обичаме кралицата и да обичаме опашката“.

Около 750 000 опечалени се очаква да минат през Уестминстър Хол, за да отдадат последна почит.

Смъртта на Елизабет втора предизвика огромен интерес към всичко около нейния живот. Първият сезон на сериала "Короната", достигна рекордни нива по гледаемост в последните дни. Полетът от Единбург до Лондон, с който бяха транспортирани тленните й останки се превърна в най-следения полет в историята - пътят му са проследили над пет милиона души. 

Очаква се погребението на кралицата да бъде гледано от над 4 милиарда души по целия свят. Предишният рекорд държи откриването на Олимпийските игри в Атланта през 96-та, когато 3.5 милиарда по цял свят гледат как Мохамед Али запалва олимпийския огън.

 

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.