С какво се хранят децата в училищата и детските градини?

Всяко трето дете в Европа – с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация. Подрастващите у нас продължават да са на пето място по затлъстяване, а нездравословното хранене и лошите хранителни навици са основните причини за тревожната статистика. С какво се хранят децата в училищата и детските градини – у нас и в Европа, провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

През последната учебна година родители отново сигнализираха за компромиси с качеството и грамажа на храната, която се сервира в някои училища. Според кулинарния блогър и майка на две деца Никол Кунева - децата в клас се хранят предимно с тестени изделия и сладкиши и твърде малко – с плодове, зеленчуци и млечни продукти.  

В едно от столичните училища, които посетихме, всеки етап от пътя на храната до стола се следи строго. Приготвянето й става в кухня-майка, а до тук достига при спазване на всички правила за качество и безопасност, разказва зам.-директорът Симеон Ангелов.

„Менютата се правят на базата на рецептурник спрямо възрастта на учениците. То е тристепенно – задължително включва супа, основно, а десертът много често е плод”, обясни той.

Затлъстяването причинява над 1,2 млн. смъртни случая годишно в Европа

Досега не са получавали оплакания за нездравословни храни в обяда на учениците. Купонът за обяд там дневно струва 3.80 лв. за ученик.

След това посетихме кухнята на 125 детска градина „Усмивка” в София, където се готви за 300 деца. Там компромис с качеството не се прави, разказва директорът Албена Герова. Храната се приготвя веки ден, а екип от няколко души решава какво да е седмичното меню на децата.

Често обаче правилата за здравословно хранене важат само там, но не и в домовете на децата, разказва директорът Албена Герова.

„Вкъщи ядат пица и други вредни храни. Това е отговорност на родителите”, каза още тя.

А с какво се хранят децата в чужбина - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.