От АПИ изтъкват, че 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента

Недобросъвестни граждани са отрязали 11 от ограничителните колчета, поставени на пътя през Кресненското дефиле, съобщиха от АПИ.

"С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Мястото съвпада с участъка, в който автомобил на НСО бе заснет да предприема опасни маневри, изпреварвайки коли в дефилето", посочват от Агенцията.

От АПИ изтъкват, че 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа.

По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост, допълват от пътната агенция.

"Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност", изтъкват още от АПИ.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък от път I-1 през Кресненското дефиле /от 380-ти до 396-ти км/ и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на отсечката. Част от тях включват ограничаване на изпреварването, поради недостатъчна видимост, и скорост до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по път I-1 през Кресненското дефиле и това е един от най-натоварените участъци в страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.