Сред пострадалите е и бебе

Една жена е загинала, а десет други - двама българи и осем чужденци, са ранени при пожар в хотел „Централ“ в центъра на София. Те са настанени във ВМА и „Пирогов". Сред пострадалите са момиче от Белгия на 12 години и бебе на година и седем месеца, съобщиха за NOVA от Спешна помощ. В най-тежко състояние е около 50-годишен мъж. Той е обгазен и е с изгаряния, а жертвата е колумбийска гражданка. Тя се е задушила в съседната стая на тази, от която е тръгнал огънят.

Сигналът за пожара е подаден в 06.10 ч., поясниха от Столичната полиция. Кадри на пламналия хотел ни изпрати нашият зрител Христо Митков в "Моята новина".

Започва спешна евакуация и будене на гостите по стаите. Наложило се е някои от тях да бъдат спасени през прозорците. По първоначална информация огънят е тръгнал от третия етаж. 

„Чухме противопожарна сирена. Събрахме всичко и слязохме по стълбите. Не сме чули взрив или нещо подобно”, разказа гост на хотела.

„Беше много шумно. Чухме „бум”. Беше ужасно”, разказа Бенедикт Федър, турист от Германия.

Германецът е бил точно на третия етаж. „Видяхме как димът идва от другата страна. Беше ужасяващо. Веднага излязохме от стаите и започнахме да бягаме. Пламъците излизаха от прозорците, чух писъци”, допълни мъжът.

Всичките 70 стаи от 8-етажния хотел са били изцяло заети. „Чух как ми тропат на вратата и като отворих пушекът веднага влезе”, каза Ахмед Кутов.  

По първоначални данни част от третия етаж на хотела остава опасен и гостите няма да бъдат върнати там. От управата на хотела отказаха коментар. Огледите продължават, те трябва да кажат каква е причината за пожара.

Основната работна версия за пожара е неизправност на включено зарядно за телефон. 
Това обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова за NOVA. 
Работи се и по версия за незагасена цигара в стаята, но тя е по-малко вероятна. В помещението, от която тръгва огънят, е открито стопено зарядно, което е било включено в контакта. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.