Тя говори пред Деси Банова-Плевнелиева

В рубриката „Тук и сега” ви срещаме с посланика на Италия в България. Пред Деси Банова-Плевнелиева тя говори за войната в Украйна, мигрантската вълна в Европа и коронавируса.

Джузепина Дзара е родена в Салерно, Италия. Дипломира се по специалност „Политически науки и международни отношения“ с пълно отличие и грамота през 1988 г.  Тя е посланик на Италия в България от януари 2021 г. Дзара има богат опит в дипломатическата кариера, започнала през 1991 г., в италианското посолство в Канада, Министерството на външните работи и постоянното представителство на Италия при ООН в Ню Йорк, Генералната дирекция за глобализация и глобални и икономически въпроси, където следи двустранните отношения със страните от Близкия изток, Северна Африка и Персийския залив. Тя познава добре България, тъй като от 1994 до 1998 г. в посолството на Италия тук отговаря за икономическия сектор, двустранните търговски отношения и консулски въпроси. Владее английски, френски, испански и български език.

За съжаление няма край кървавата война на континента ни – в Украйна. Неотдавна стана ясно, че в рамките на НАТО, с цел гарантиране на сигурността на България, ще се сформира батальонна бойна група с Италия във водещата роля. Как ще укрепи това нашето приятелство и сигурността на България?

- От началото, Италия, като част от ЕС и НАТО, твърдо осъжда агресията на Русия в Украйна. В тази рамка разбрахме колко е важно да се укрепи източния фланг на НАТО. Затова решихме да изпратим подкрепа на съществуващите бойни групи по източния фланг – в Полша и Балтийските страни, но и да допринесем за укрепване на отбраната и възпирането в южната част на източния фланг. На срещите на НАТО през март, веднага след агресията, решихме да установим 4 нови бойни групи в Унгария, Словакия, Румъния и България. Тъй като имаме дългогодишни отношения с България в много стратегически сфери – не само икономически и търговски, но и политически, и военни, решихме, в рамките на НАТО, да предложим Италия да има водеща роля за рамковата мисия в България. Смятам, че тази новост – първа военна част на НАТО в България, а за Италия – първо командване на бойна група – ще засили нашите стратегически политически, военни и икономически отношения. Също така от септември, в края на месеца, ще поемем командването на КейФОР – мисията на НАТО в Косово. Както може би се досещате и от географска гледна точка, Черно море, Балканите и Западните Балкани са от стратегическо значение и за Италия.

Въпрос: Италия и Европа са изправени пред сериозна миграционна криза. Как се справя страната Ви?

- Трябва да разберем, че мигрантските потоци ще се задържат. Трябва да изготвим дългосрочно решение за справяне с това явление. През 2022 г. Италия е първа в Европа по прием на мигранти – с 31% повече в сравнение с изминалата година, през Централно и Източносредиземноморския път. За Италия това е много важна тема. Представили сме предложенията си за преговори на равнище ЕС за реформиране на Пакта за миграцията и убежището, защото според нас е много важно да се балансират отговорностите на държавите, посрещащи мигранти на предни линии, с държавите, които са по-навътре. Трябва да балансираме отговорността на първите посрещащи със солидарността на другите държави в ЕС.

В цяла Европа сме свидетели на нарастващи цени на енергията. Как правителството в Италия подпомага домакинствата и бизнесите и какви според Вас са дългосрочните мерки за разрешаване на енергийната криза?

- Преди всичко, този енергиен проблем е свързан с възстановяването от икономическата криза, породена от Ковид. Започна миналата есен. След това, разбира се, войната в Украйна влоши ситуацията. Цените на газ се определят в среда на спекулации, въз основа на очакванията на търговците за прекратяване на доставките. Затова средата е доста негативна. Първото, което трябва да направим за смекчаване на инфлацията и увеличаващите се цени на газа, е да спрем спекулирането, именно затова Европейската комисия представи миналата седмица на срещата на енергийните министри в Брюксел предложение от 5 точки. Една от тези точки е свързана с предложение за определяне на таван на цената на газ. Започнахме преговори по тези предложения. Отделно, Италия има друго предложение, подкрепено от много членове в ЕС, за още един вариант за въвеждане на таван на цените. Това е първата спешна стъпка в опит да се спре инфлацията, предизвикана от цените на газа, която засяга домакинствата, цените на тока – те са свързани с цените на газа, отразява се и на транспорта, производството и на всички цени на стоки в магазините, както можете да видите, нараснали главоломно. От друга страна, всяко правителство в ЕС се справя с необходимостта да подпомогне производството, промишлеността и домакинствата да понесат тези цени. Италианското правителство предприема мерки за подпомагане на домакинства и дружества, които могат да бъдат разгледани като положителни в рамките на законодателството на ЕС.

Вече споменахте COVID-19. Италия беше тежко засегната от пандемията. Как се възстановява страната Ви?

- Доста добре, защото имахме много силна кампания за ваксиниране – близо 90% от италианското население е ваксинирано. И през изминалата година продължаваме да имаме новозаразени, защото има варианти, но тези нови вълни не са толкова тежки, колкото предишните. Няма натиск върху болниците, няма толкова тежко бреме върху докторите и медицинската система, така че броят на загинали е много нисък. За съжаление, все още хора губят живота си заради Ковид, но не толкова много, колкото имахме при първата вълна на Ковид, когато не знаехме пред какъв вирус сме изправени. Правителството ни е въвело много силна и значителна стратегия за ваксинирането. Сега, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри новите ваксини срещу вариантите, смятам, че ще се измъкнем от вихъра на COVID-19.

Вие сте първата дама италиански посланик в България за всичките 143 години дипломатически отношения между двете държави. Какво е чувството да пишете история?

- Много се радвам, че съм посланик тук, не само защото съм жена, но и защото беше целта на кариерата ми – когато влязох в дипломатическата служба имах тази цел, да стана посланик. Да бъда посланик в България, първата жена на този пост, е огромно постижение, както е за много дами колеги по цял свят – както във Вашингтон, в Атина, в Братислава, в Париж. Имаме доста жени посланици, защото сме станали по-многобройни. В Италия възможността за жени да станат дипломати от кариерата се разкрива през 60-те години и оттогава сме постигнали значителен напредък. Сега е нормално да се видят жени посланици, не само от Италия, а от всякъде.

Според Вас каква е ролята на жените в политиката и дипломацията?

- Ролята на жените е тази на 51% от човечеството – ние сме половината от населението. Смятам, че ролята ни е значителна, защото най-накрая можем да постигнем нещо, останало дълги години недостъпно за нас, нещо, което ни се дължи, и трябва да се застъпим за тези нови роли, които са част от надеждите ни. Вярвам, че всеки – мъж или жена – има правото да постигне мечтите си и целите си, да прави каквото го влече. Ако искаш да си дипломат, политик, съдия, доктор, да си обикновен човек с нормална работа – възможностите трябва да са равни за всички.

Имате идея да напишете книга за това прекрасно място – италианската резиденция в България. Можете ли да ни разкажете повече?

- Тази резиденция е историческо място не само за България, но и за Италия. Започнах дипломатическата си кариера в чужбина като млад първи секретар в това посолство. Когато посетих тази резиденция се впечатлих от красотата на историята, писана тук, на изкуството, на украшенията в резиденцията. Резиденцията на посланика е част от посолството. Тази е долепена до посолството, построена през 1883 г., така че се разглежда все още като стара резиденция – тя е пример за дипломатическите отношения и живот по онова време. За Италия това е важно наследство, част от държавното наследство, украсено с много творби и предмети от царските резиденции в Пиемонт – по времето, когато е създадено посолството, сме били монархия. Много се гордеем, че по време на Втората световна война посланикът ни тук е бил мъдър и способен да предпази тези творби на изкуството от бомбардировки и от всички различни исторически събития, случили се тук в София. Има интересна история. Резиденцията и посолството са били австрийски. След Първата световна война, Италия печели войната срещу Австрия и при изчисляването на щетите от войната за репарации си разменяме посолствата. Нашето посолство е било настоящото австрийско, което е по-малко. Така придобиваме тази сграда след Първата световна война. По време на Втората световна война, след като руските войски навлизат в София през 1944 г., посолството е било опразнено от посланика – всички творби на изкуството, сребърна посуда, всичко – защото напуска посолството, а сградата станала щаб на съветската армия за три години. Когато си връщаме сградата, тъй като посланикът е бил записал къде е било разположено всичко, сме успели да върнем нещата на местата им и всичко е било възстановено.

Целия разговор - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.